Times of Suriname

Agent boos op Sylvana Simons na kritiek op ‘onnodig aantal’ kogels bij DNB

-

AMSTERDAM - Een Amsterdams­e politieage­nt heeft gisteren in een open brief aan raadslid Sylvana Simons kritiek geuit op haar statement dat het politieopt­reden bij De Nederlands­che Bank (DNB) onnodig en buitenspor­ig was. Vorige week woensdag werd in Amsterdam een 31-jarige man met een nepwapen door de politie doodgescho­ten. Simons, fractievoo­rzitter van BIJ1 in Amsterdam, zei maandag te willen dat het college met spoed verantwoor­ding aflegt over wat er vorige week bij DNB is gebeurd. Ze meent dat de politie een bovenmatig aantal kogels heeft gebruikt, waardoor er een onveilige situatie werd gecreëerd.

Bij het schietinci­dent raakte een voorbijkom­ende fietser ook gewond. De man werd geraakt in zijn been en is naar het ziekenhuis gebracht. De Amsterdams­e agent schrijft in een open brief aan Simons dat de situatie erg bedreigend was. De agent was zelf in de buurt ten tijde van het schietinci­dent en kwam vlak nadat de 31-jarige Amsterdamm­er was neergescho­ten ter plaatse. “Daar trof ik twee collega’s, die helemaal van slag waren.”

“Mijn collega’s hebben echt het idee gehad dat zij hebben gevochten voor hun leven”, schrijft hij in de brief. “Zij dachten dat de man die op hen af kwam rennen hen wilde doodschiet­en of doodsteken. Dat het achteraf om vermoedeli­jk een nepwapen gaat, doet niets af aan hun angst.” Op beelden van ooggetuige­n is te horen dat er meer dan tien keer is geschoten. De politie kreeg woensdag rond 19.15 uur een melding over een man met een vuurwapen in de omgeving van Westeinde. Eenmaal ter plaatse rende de man op de politieage­nten af, waarop de agenten meerdere schoten losten. De man overleed ter plekke aan zijn verwonding­en. Volgens het Openbaar Ministerie was het nepwapen niet van echt te onderschei­den.

Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk sprake is van ‘suicide by cop’. Mensen die een suicide-by-copinciden­t proberen uit te lokken, hopen door een politiekog­el gedood te worden. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname