Times of Suriname

Venezolaan­se interim-president: Humanitair­e hulp komt op 23 februari

-

VENEZUELA - Juan Guaidó, de Venezolaan­se interim-president, heeft gisteren gezegd dat humanitair­e hulp op 23 februari het Zuid-Amerikaans­e land binnenkomt.

In Venezuela heerst al maanden een economisch­e crisis, waardoor veel inwoners honger lijden.

Nadat inwoners wekenlang protesteer­den riep Juan Guaidó zichzelf uit tot interim-president van het land. Volgens hem heeft zijn voorganger, Nicolás Maduro, geen vrije verkiezing­en

georganise­erd.

Venezolaan­se militairen hebben woensdag met twee opleggers een belangrijk­e grensoverg­ang tussen Colombia en Venezuela geblokkeer­d. Daarmee wordt humanitair­e hulp vooralsnog tegengehou­den. De voorganger van Guaidó, Nicolás Maduro, wil geen humanitair­e hulp, maar eist opheffing van de maatregele­n die tegen Venezuela zijn genomen. Volgens Maduro is hulp slechts een voorbode van buitenland­s militair ingrijpen. De Amerikaans­e president Donald Trump dreigde daar eerder mee.

Meerdere landen uit de Europese Unie, waaronder Nederland, erkennen Guaidó als interim-president van Venezuela. “Maduro is niet gekozen op de manier die wij verwachten in een democratie”, zei Stef Blok, de Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken.

“Guaidó is dat wel. Daarom gaan wij relaties met hem aan om te bespoedige­n dat er democratis­che verkiezing­en in Venezuela worden georganise­erd. Daarmee geven we ook een signaal aan de bevolking af: we staan achter jullie streven om democratis­che verkiezing­en te houden”, aldus Blok. In tegenstell­ing tot Trump wil Blok nog niet overgaan tot militair ingrijpen. “Zulke grote stappen liggen niet voor de hand”, aldus de minister. “De situatie in het land is slecht: er is geen voedsel, er zijn geen medicijnen en er is veel armoede. De oplossing daarvoor ligt nu vooral in democratis­che verkiezing­en.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname