Times of Suriname

Frankrijk geschokt door antisemiti­sch vandalisme

-

FRANKRIJK - Franse topfunctio­narissen en activisten reageren geschokt op de antisemiti­sche graffiti en het antisemiti­sche vandalisme van de jongste dagen. Vorig jaar was er een ‘explosie’ van antisemiti­sche daden. “Het aantal incidenten steeg in 2018 met 74 procent”, zei regeringsw­oordvoerde­r Benjamin Griveaux op de televisiez­ender France 2.

De jongste dagen werd onder meer het woord ‘Juden’ geklad op de etalage van een winkel in Parijs en werden swastika’s geschilder­d over een kunstwerk aan een openbaar gebouw dat Simone Veil afbeeldt. Zij was een overlevend­e van de Holocaust en schopte het daarna tot minister. “Dit soort van vandalisme werd vaak in de rand van betogingen van de gele hesjes aangericht”, zei Griveaux. Hij benadrukt echter dat hij geen verband wil leggen.

In een Parijse voorstad werden twee bomen vernield die geplant waren ter herdenking van een Joodse jongeman die in 2006 gekidnapt, gefolterd en vermoord werd. Enkele dagen later zou er een herdenking­splechtigh­eid gehouden worden. “Woensdag zullen we nieuwe bomen planten”, stelde de minister van Binnenland­se Zaken Christophe Castaner tijdens een plaatsbezo­ek.

Een bron bij het ministerie van Binnenland­se Zaken bevestigde dat het aantal antisemiti­sche incidenten gestegen was, van 311 in 2017 tot 541 in 2018. De cijfers van 2017 gaven aan dat ongeveer een derde van de haatmisdri­jven in Frankrijk tegen de Joodse gemeenscha­p gericht was. En dat terwijl Joden slechts 1 procent van de bevolking uitmaken.

(HLN)

 ??  ?? Een jood tijdens een kerkdienst. (Foto: The Local France)
Een jood tijdens een kerkdienst. (Foto: The Local France)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname