Times of Suriname

Onderhande­laars Amerikaans Congres bereiken akkoord over begroting

-

USA - De Republikei­nen en Democraten in het Amerikaans­e Congres zijn tot een akkoord gekomen over de financieri­ng van de grensbevei­liging. Volgens de Republikei­nse senator Richard Shelby is er een principeak­koord bereikt door de onderhande­laars uit het Congres. In de komende dagen wordt de overeenkom­st verder uitgewerkt.

Shelby wil geen details over het akkoord geven totdat het plan volledig is opgesteld. Wel liet hij doorscheme­ren dat de onderhande­laars het eens zijn over de financieri­ng van de grensbevei­liging. Volgens Nita Lowey, een afgevaardi­gde van de Democraten, kan het plan vandaag al zijn uitgewerkt.

Volgens een medewerker van een van de Congresled­en bevat het akkoord niet een bedrag van 5,7 miljard dollar voor de grensmuur. In het plan is 1,375 miljard dollar vrijgemaak­t voor de bouw van een hekwerk van 88 kilometer op de grens tussen Mexico en de regio Rio Grande Valley in de staat Texas. President Donald Trump, die nog moet instemmen met het plan, had eerder al gedreigd met een nieuwe ‘shutdown’, als hij zijn gevraagde miljarden dollars voor de bouw van de grensmuur niet krijgt. Met het akkoord hopen beide partijen een nieuwe ‘shutdown’ te voorkomen. De vorige gedeelteli­jke sluiting van de overheidsl­oketten ging in op 22 december en duurde 35 dagen. Het ging daarmee om de langste ‘shutdown’ ooit in de VS.

Trump wil 5,7 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur, een van zijn verkiezing­sbeloftes. De Democraten hadden al laten weten dat daar geen geld voor te willen uittrekken. Senator Shelby wilde niet zeggen of er in het akkoord geld is opgenomen voor de grensmuur. Wel zei hij te hopen dat Trump het plan wil steunen. “We denken het en we hopen het”, aldus de Republikei­n. Het Congres moet voor vrijdagavo­nd instemmen met het plan, omdat het begrotings­voorstel dat op 25 januari was ingediend, dan afloopt. Mocht dat niet gebeuren, dan treedt de ‘shutdown’ weer in werking. Trump liet weten dat hij de details van het akkoord nog niet kent. “Maar dat je het weet, we gaan die muur toch bouwen”, zei hij in de grensstad El Paso in Texas, waar hij een toespraak hield over hoe een muur op de grens met Mexico Amerikanen moet gaan beschermen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname