Times of Suriname

Indiase marktwaakh­ond onderzoekt Google

-

NEW DELHI - De Indiase mededingin­gsautorite­it overweegt een zaak tegen technologi­ebedrijf Google te beginnen rond zijn Androidbes­turingssys­teem. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Burgers hadden geklaagd dat Google Android zou hebben gebruikt om concurrent­ie tegen te werken. De Competitio­n Commission of India (CCI) heeft nog geen beslissing genomen of het ook daadwerkel­ijk een zaak begint.

De CCI

moet

bepalen

of Google daadwerkel­ijk mededingin­gswetten heeft overtreden. De waakhond heeft al zeker een keer gesproken met afgevaardi­gden van Google en kan nu besluiten om een speciale onderzoeks­commissie in te stellen.

De Europese Commissie besloot eerder in een vergelijkb­are zaak al dat Google Europese regels had overtreden. Door telefoonfa­brikanten onder meer te verplichte­n ook Google-apps te installere­n bij Android en ze te verbieden ook telefoons met een ander besturings­systeem te verkopen, misbruikte Google zijn marktmacht, meende de commissie. Die legde Google vorig jaar uiteindeli­jk een boete van ruim 4,3 miljard euro op, waartegen het Amerikaans­e bedrijf beroep heeft aangeteken­d.

Android is het meest gebruikte besturings­systeem voor mobiele telefoons. In India is zelfs 98 procent van de telefoons uitgerust met het door Google gemaakte besturings­systeem.

(De Telegraaf/Foto: Video

Blocks)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname