Times of Suriname

Jongen lijdt aan zeldzaam syndroom waardoor hij eruitziet als een weerwolf

-

Een dertienjar­ige jongen uit India lijdt aan een zeldzaam syndroom, waardoor hij eruitziet als een weerwolf. Lalit Patidar werd geboren met hypertrich­osis, een aandoening die op bepaalde plaatsen overmatige haargroei veroorzaak­t. Bij hem is dat vooral op het gezicht.

Lalit woont in Ratlam in India en maakt deel uit van een gezin met veertien kinderen. De afwijking waaraan hij lijdt is aangeboren. Er zijn verschille­nde vormen van, maar deze is de meest zeldzame. Wereldwijd zouden minder dan honderd mensen de aandoening hebben. Ze zorgt voor een sterke toename van haargroei op het gezicht, de armen, benen of andere plaatsen van het lichaam. “Al bij zijn geboorte had hij abnormaal veel haar op zijn lichaam”, legt de 42-jarige mama van Lalit uit. “We haalden er meteen een kinderarts bij, maar die zei dat we er niets tegen konden doen. Toen hij twee jaar was, is hij onderzocht door een heel team van artsen. Maar voorlopig is er geen remedie.”

Lalit zelf beseft dat hij ‘anders’ is. “Soms wou ik dat ik was zoals andere kinderen”, zegt hij. “Maar ik kan er niet veel aan doen. Ik ben het intussen gewoon. Meestal voel ik me goed.” Toch heeft hij ook mindere dagen. “Soms geeft het haar problemen bij het ademen, of hangt het in mijn ogen.” Op school werd hij vroeger gepest, maar nu hebben zijn klasgenote­n hem aanvaard zoals hij is. Als hij buiten zijn eigen dorp komt, heeft hij wel veel bekijks. Maar ondanks zijn tegenslage­n, blijft hij optimistis­ch. “Als ik groot ben, wil ik politieage­nt worden”, zegt hij. “Met het geld dat ik verdien, kan ik dan voor mijn ouders zorgen. Ze hebben veel voor me gedaan.” (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname