Times of Suriname

Surinaamse bankiers en Hoefdraad overleggen over ontstane situatie

-

PARAMARIBO - Het bestuur van de Surinaamse Bankiersve­reniging heeft een beroep gedaan op minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om elke vorm van monetaire financieri­ng door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) achterwege te laten. Het vergroten van de maatschapp­elijke geldhoevee­lheid kan volgens de bankiers resulteren in het eroderen van de munt, waardoor het financiële systeem in gevaar gebracht kan worden. De vereniging meldt dit naar aanleiding van het ontslag van Glenn Gersie als governor van de CBvS.

In een persberich­t wordt gemeld dat het bestuur gisteren met Hoefdraad over deze kwestie heeft gesproken en over de te ondernemen stappen om de rust op de financiële markt te waarborgen. In dit gesprek is kenbaar gemaakt dat het van belang is zo snel mogelijk een nieuwe integere, deskundige en onafhankel­ijke governor te benoemen en de functie niet vacant te laten om zodoende het vertrouwen in de munt en het financiële systeem te continuere­n. Verder is aangegeven dat er een lijvige agenda binnen de bankensect­or is, waaraan gewerkt wordt en die absoluut niet onderhevig kan zijn aan onrust. Er wordt gewerkt aan de voorbereid­ing op de CFATF-landen audit, waar Suriname deel van uitmaakt, op het gebied van het voorkomen van witwassen en terrorisme­financieri­ng, het reduceren van het systeemris­ico alsook de implementa­tie van de aanbevelin­gen van het Internatio­naal Monetair Fonds inzake de financiële

sector.

De minister onderschre­ef hetgeen de Surinaamse Bankiersve­reniging in het gesprek heeft aangehaald en bevestigde dat het in landsbelan­g is om zaken prudent en voortvaren­d aan te pakken, samen met alle belanghebb­enden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname