Times of Suriname

Uitvalsbas­is op Curaçao voor hulp Venezuela

-

DEN HAAG - Nederland richt een humanitair knooppunt in op Curaçao voor bijstand aan Venezuela. Dat gebeurt op verzoek van Curaçao, de Verenigde Staten en Juan Guaidó, de parlements­voorzitter die onlangs door onder meer Nederland werd erkend als rechtmatig­e interim-president van Venezuela.

De ‘humanitair­e hub’ is bedoeld voor het coördinere­n van hulp aan Venezolane­n, waarvan er afgelopen jaren onder het bewind van president Maduro miljoenen aan de bedelstaf zijn geraakt. Daardoor wordt het nabijgeleg­en Curaçao momenteel overspoeld door Venezolaan­se vluchtelin­gen. “Het kabinet wil hiermee bereiken dat de hulp ook daadwerkel­ijk beschikbaa­r komt aan de bevolking van Venezuela”, schrijft minister Blok (Buitenland­se Zaken) aan de Tweede Kamer.

De spanningen lopen in Venezuela hoog op nu Maduro, ondanks internatio­nale druk en massaprote­sten in hoofdstad Caracas, weigert zijn presidents­chap op te geven. Hulpverlen­ing wordt maar mondjesmaa­t toegestaan, maar merendeels geblokkeer­d. Nederland erkende week Guaidó als president Venezuela. Eerder vorige waarnemend

van waren het Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië, Oostenrijk en Denemarken die hem erkenden als rechtmatig­e president van Venezuela. De VS, Canada en de belangrijk­ste Zuid-Amerikaans­e landen steunden Guaidó meteen al toen hij zichzelf op 23 januari uitriep tot president.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname