Times of Suriname

Shell investeert in energieopw­ekkende vlieger van Google

-

CALIFORNIE - Olie- en gasconcern Shell steekt een onbekend bedrag in Makani, een concern dat een energieopw­ekkende vlieger ontwikkelt. Makani was lange tijd onderdeel van Alphabet, het moederbedr­ijf van Google, maar wordt nu een samenwerki­ng tussen beide multinatio­nals.

De precieze financiële details zijn niet bekendgema­akt. De partijen verklaren wel dat de overeenkom­st is opgezet om een samenwerki­ng tot stand te brengen en dat er geen noodzaak is om geld aan te trekken. Volgens Shell helpt de samenwerki­ng bij de ontwikkeli­ng van windprojec­ten op zee. Het olieconcer­n is onder meer actief in een Nederlands offshore windpark voor de Zeeuwse kust. Ook in de Verenigde Staten gaat Shell een windpark op zee bouwen.

Makani werkt al bijna twintig jaar aan een energieopw­ekkende vlieger. Tot nu toe werd vooral geconcentr­eerd op een vlieger die vanaf land werkt, maar met de ervaring van Shell gaat het bedrijf zich richten op vliegers op zee. Zo zijn veel kustwatere­n te diep voor windmolens. Maar Makani zou met vliegers hier alsnog uitkomst kunnen bieden, omdat de vliegers geen grote platforms nodig hebben. Meerdere ondernemin­gen werken aan de technologi­e om met vliegers energie op te wekken, maar tot nu toe lukt het weinig bedrijven om die vliegers commerciee­l interessan­t te maken. (Beursduive­l/

Foto: The Verge)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname