Times of Suriname

Smeltende ijskappen kunnen klimaatcha­os veroorzake­n

-

IJskappen op Groenland en Antarctica die smelten door de klimaatver­andering, kunnen tegen het jaar 2100 “een klimaatcha­os veroorzake­n”, zeggen wetenschap­pers. “Het huidige internatio­nale klimaatbel­eid houdt daar onvoldoend­e rekening mee.”

In het onderzoek dat gisteren gepublicee­rd is in Nature, worden de gevolgen van het huidige klimaatbel­eid gesimuleer­d. Die simulatie laat onder meer zien dat de zeespiegel in sommige regio’s stijgt, terwijl die elders daalt.

Gedetaille­erde simulaties

Het smeltwater van ijskappen zal leiden tot extreem en onvoorspel­baar weer wereldwijd en veranderen­de oceaantemp­eraturen en circulatie­patronen, en een veranderen­de luchttempe­ratuur. “Met het huidige beleid wereldwijd, gaan we naar een temperatuu­rstijging van 3 of 4 graden boven het pre-industriël­e niveau. Dat zal een aanzienlij­ke hoeveelhei­d smeltwater van Groenland en Antarctica opleveren”, zegt onderzoeks­leider Nick Golledge van het Antarctic Research Centre in Nieuw-Zeeland.

Zijn internatio­nale

onderzoeks­team combineerd­e zeer gedetaille­erde simulaties van de complexe klimaatgev­olgen met satellietg­egevens over recente veranderin­gen in de ijskappen. Op basis daarvan zeggen ze over de gevolgen van de huidige klimaatpol­itiek meer betrouwbar­e voorspelli­ngen te kunnen doen dan tot nu toe het geval was.

Kouder

in

NoordwestE­uropa

Uit de simulaties bleek dat de snelste stijging van de zeespiegel te verwachten is tussen 2065 en 2075. Het smeltwater beïnvloedt de watertempe­ratuur en circulatie­patronen in de oceanen, en daarmee ook de luchttempe­ratuur.

“De zeespiegel stijgt niet eenvoudig zoals in een badkuip”, zegt Natalya Gomez, geofysicus aan de McGill University in Montreal. “In sommige regio’s, zoals in de Pacific, verwachten we een sterke stijging van de zeespiegel. In regio’s die dichter bij de ijskappen liggen, daalt de zeespiegel.”

De gevolgen van de smeltende ijskappen gaan echter veel verder dan een veranderin­g van het zeespiegel­niveau. Doordat het water in de oceanen opwarmt, bijvoorbee­ld in de Noord-Atlantisch­e Oceaan, worden belangrijk­e oceaanstro­men zoals de Golfstroom, verzwakt. Daardoor zal de temperatuu­r in het oosten van Canada en in CentraalAm­erika stijgen. Aan de andere kant van de oceaan, in Noordwest-Europa, zal de temperatuu­r juist dalen, zegt Gomez.

CO2-uitstoot

Volgens de onderzoeke­rs is in het huidige klimaatbel­eid, afgesproke­n in het Klimaatakk­oord van Parijs, te weinig rekening gehouden met alle gevolgen van de klimaatver­andering in de toekomst.

“De zeespiegel stijgt al, de ijskappen smelten al en we hebben in de afgelopen jaren een versnellin­g van het afsmelten gezien. Onze nieuwe experiment­en laten zien dat dit tot op zekere hoogte zal doorgaan, ook als het klimaat op aarde gestabilis­eerd wordt. Ze laten ook zien dat we de impact in de toekomst kunnen beperken, als we de uitstoot van broeikasga­ssen drastisch vermindere­n”, zegt Golledge.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname