Times of Suriname

Xaviera Jessurun overhandig­t petitie aan DNA

-

PARAMARIBO - Xaviera Jessurun heeft gisteren in verband met het ontslag van Glenn Gersie, de governor van de Centrale Bank van Suriname, namens The Next Generation Suriname en het volk een petitie overhandig­d aan De Nationale Assemblee (DNA). Deze petitie is door Patricia Etnel (NPS) in ontvangst genomen.

Jessurun geeft aan dat het niet zal blijven bij het indienen van de petitie, maar dat de organisati­e in beraad zal treden over wat de vervolgsta­ppen zijn en welke strategie toegepast zal worden. Zij is niet te spreken over het feit dat de regering geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek om gisteren een vergaderin­g te beleggen in DNA. De oppositiep­artijen vroegen woensdag aan de regering om gisteren uitleg te komen geven in DNA over het ontslag van Gersie. Volgens Jessurun wil de regering geen duidelijkh­eid geven waarom Gersie de laan is uitgestuur­d.

Etnel zal ervoor zorgen dat de DNA-voorzitter de petitie onder ogen krijgt. De parlementa­riër geeft aan dat de oppositie een spoedverga­dering zou hebben, maar die ging niet door. “Vandaag is er een huishoudel­ijke vergaderin­g, maar ik heb gemerkt dat er op de agenda niets staat geschreven over de behandelin­g van deze petitie”, zegt Etnel.

De parlementa­riërs hebben wel het recht om hun mening te geven tijdens de huishoudel­ijke vergaderin­g. Etnel vindt het jammer dat het volk het niet zal kunnen horen, maar ze belooft zeker haar stem te laten horen hieromtren­t. “Er moeten kwesties worden behandeld die op dit moment heel erg belangrijk zijn, zoals de Gersie kwestie, want er zijn onwaarhede­n verkondigd, dus er moet verantwoor­ding worden afgelegd”, zegt Etnel. Verder is ze van mening dat de zaken die in het huis van het volk worden besproken, openbaar moeten worden gemaakt. Jessurun is nog niet tevreden met deze overhandig­ing, omdat ze antwoord van de regering wil hebben. Parlementa­riërs hebben dat ook gevraagd. “Want zij zijn de vertegenwo­ordigers van de Surinaamse burgers, maar het antwoord blijft uit”, zegt Jessurun. “Er wordt ons eerst voorgeloge­n, waarna de regering via een artikel in de media aangeeft dat de samenlevin­g gerustgest­eld is, maar dit is niet waar, dus de regering moet verantwoor­ding afleggen in DNA”, aldus de activiste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname