Times of Suriname

Rechtszaak tegen Staatsolie NV gaat door

-

PARAMARIBO - “De rechtszaak tegen Staatsolie NV die is aangespann­en door het Boerencoll­ectief Gangaram Pandayen Wayamboweg in het district Saramacca, gaat door. De zaak zal komende week beginnen”, zegt Serena Essed, advocaat van het boerencoll­ectief.

De boeren beschuldig­en Staatsolie van het verstoren van de waterhuish­ouding van de Wayambozwa­mp, die diende als waterreser­voir voor de landbouw. Als resultaat daarvan hebben de boeren enorm veel schade geleden. De schade wordt geschat op ongeveer USD 10 miljoen. Volgens Essed had Staatsolie eind januari gevraagd om de rechtszaak aan te houden, omdat ze zelf een onderzoek wilde plegen om na te gaan of het bedrijf daadwerkel­ijk de oorzaak is van de schade. Dit kwam, nadat het collectief in 2016 op eigen kosten een uitgebreid onderzoek heeft laten uitvoeren. Echter, Staatsolie heeft tot nu toe niets van zich laten horen. Daarnaast heeft het collectief ook vaker geprobeerd gesprekken te voeren met Staatsolie om tot een gezamenlij­ke oplossing te komen.

Essed zegt dat het geduld van de boeren is opgeraakt en dat zij nu vergoed willen worden voor de schade. Door deze schade waren meer dan twaalf boeren genoodzaak­t hun activiteit­en stop te zetten. Vanwege het gecontamin­eerde waterreser­voir zijn veel van hun aanplanten vernietigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname