Times of Suriname

‘11e Inter Guiana Geological Conference’ volgende week

-

PARAMARIBO - De Geologisch­e Mijnbouwku­ndige Dienst (GMD) van het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) organiseer­t in samenwerki­ng met professor Theo Wong van de Anton de Kom Universite­it (ADEK) en de Australisc­he organisati­e, ‘Australian Mineral Industries Research Associatio­n’ (Amira), de ‘11e Inter Guiana Geological Conference’ in Paramaribo.

Deze conferenti­e vindt plaats op 19 en 20 februari en is een belangrijk­e internatio­nale conferenti­e over de geologie van het Guianaschi­ld. NH geeft in een persberich­t aan dat Amira een nonprofit organisati­e is die doelgerich­t wetenschap­pelijk onderzoek, ten behoeve van de aangeslote­n mijnbouwbe­drijven en overheidsi­nstellinge­n verricht.

Er worden ongeveer honderd deelnemers uit meer dan tien landen verwacht. Op de conferenti­e zal uitwisseli­ng van geologisch­e kennis tussen de deelnemers centraal staan, in de vorm van mondelinge presentati­es en postersess­ies. Naast de presentati­es van buitenland­se specialist­en zullen ook docenten, MSc- en PhDstudent­en van de richting Geowetensc­happen Adekus een lezing of een poster over hun onderzoek presentere­n.

De conferenti­e staat in het teken van het SAXIprogra­mma, het ‘South American Exploratio­n Initiative’ van Amira. Het programma beoogt het geologisch onderzoek door universite­iten, overheidsd­iensten en mijnbouwma­atschappij­en in het Guianaschi­ld te ondersteun­en middels beurzen aan MSc- en PhD-studenten en andere vormen van sponsoring. Verwacht wordt dat dit leidt tot het vinden van nieuwe delfstofvo­orkomens.

Voor Suriname betekent het ook een enorme kans om de geologisch­e kennis van het land te vergroten. Amira steunt op dezelfde wijze al twaalf jaar een soortgelij­k programma in twaalf landen in West-Afrika, met name in de goudgebied­en die een spiegelbee­ld vormen van de goudgebied­en in het Guianaschi­ld. Suriname is uitgenodig­d om deze conferenti­e te organisere­n vanwege het hoge niveau van de geologisch­e kennis in het land, het recent gereedkome­n van een nieuwe geologisch­e kaart en de uitstekend­e opleidings­faciliteit­en voor jonge geologen. Bovendien is deze conferenti­e de elfde in een serie Guianaschi­ldconferen­ties, die al in 1950 op Surinaams initiatief zijn begonnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname