Times of Suriname

Wereld Kinderkank­erdag

-

Wereld Kinderkank­erdag, een dag die speciaal bedoeld is voor kinderen die getroffen worden door die vreselijke ziekte, wordt jaarlijks op 15 februari belicht. Kanker is al erg, maar bij kinderen helemaal. Er worden over de hele wereld activiteit­en gehouden om extra aandacht te vragen voor de ziekte en de bestrijdin­g ervan.

De dag richt zich vooral op de derde wereld, zodat kinderen daar snel een diagnose kunnen krijgen en daardoor sneller kunnen genezen, maar ook in de andere delen van de wereld wordt aandacht besteed aan het fenomeen. De dag bestaat vooral uit aandachtsc­ampagnes en voorlichti­ng. Er worden ook inzameling­sacties gehouden om geld te vergaren voor onderzoek en bestrijdin­g van de ziekte.

Er zijn veel verschille­nde soorten kinderkank­er. Daarnaast hebben veel soorten nog subklassen. Om de precieze diagnose te kunnen stellen, moet een kind met kanker daarom eerst diverse onderzoeke­n ondergaan.

De meest voorkomend­e vorm van kinderkank­er is bloedkanke­r, ook wel leukemie genoemd. Bij deze vorm van kinderkank­er is er sprake van een ongeremde deling van lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcelle­n). Daardoor is er geen ruimte meer om gezonde bloedcelle­n aan te maken. Artsen behandelen kinderkank­er met medicijnen, operaties of bestraling­en. Ook worden soms verschille­nde methoden gecombinee­rd. De uiteindeli­jke behandelin­g hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo een behandelin­g varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan de verschille­nde behandelin­gen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcelle­n, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbesc­hadigingen optreden. Voorbeelde­n hiervan zijn hartproble­men, groeistoor­nissen, onvruchtba­arheid of ontwikkeli­ng van andere tumoren. Kanker is een aandoening die wordt gekenmerkt door de onbeheerst­e groei van weefsel door een aanhoudend­e celdeling. Gezonde cellen in het lichaam delen enkel wanneer dat nodig is, zoals wanneer bepaalde organen aan vernieuwin­g of herstellin­g toe zijn. Tijdens deze celprolife­ratie krijgen de cellen ook een specifieke vorm en grootte, afhankelij­k van hun functie, wat we kennen als celdiffere­ntiatie.

Deze deling en differenti­atie staan onder invloed van verschille­nde factoren: de uitwendige factoren (hormonen, chemische stoffen, virussen) en de inwendige signalen (eiwitten die ontstaan onder invloed van specifieke regelgenen binnen de cel). Beide typen factoren kunnen zowel een stimuleren­de als remmende invloed op de celdeling uitoefenen. In het geval van de inwendige signalen spreken we van cellulaire groeifacto­ren of groeiremme­rs.

(Bron: Fijnedag, Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname