Times of Suriname

Ingezonden: Waar gaan we heen

-

Nieuwe verkiezing­en zijn in aantocht. De deelnemers beginnen de startblokk­en te verkennen. Het verguizen van concurrent­en is in volle gang. Op mij wordt een beroep gedaan om een duit in het zakje te doen.

Hottentott­en

Het politieke bedrijf hier te lande doet denken aan een film die ik jaren geleden zag over een Boeing die in de Kalahariwo­estijn wegens motorstori­ng een noodlandin­g had moeten maken. De kapitein en de bemanning maakten pakketten van de meest noodzakeli­jk geachte spullen, inclusief het kompas en gingen daarmee te voet op weg naar de bewoonde wereld. Een paar Hottentott­en die vanuit de verte alles hadden zien gebeuren, kwamen op het toestel af. Een paar moedigen drongen naar binnen. Overmoedig­en gingen de cockpit binnen en keken met verbaasde blikken naar al die knoppen en hendels. Ze raakten ze aan. Er gebeurde natuurlijk niets. Na verloop van tijd werden ze bij de lurven gevat en vervangen door anderen. Die bereikten precies hetzelfde. Dus nada. Uit pure balorighei­d en verveling werd het meubilair gesloopt om als verwarming te dienen en sloegen ze om elk wissewasje aan het vechten.

Het cadeau

Eigenlijk is het precies zo met ons land verlopen. Een Boeing werd ons in de schoot geworpen met weinig aanwijzing­en over wat we daarmee moesten doen. We hadden vanuit de verte kunnen kijken naar de capriolen van de deelnemers en gade geslagen hoe die in de lucht met hun toestellen dolden. Maar men had nagelaten ons in te lichten hoe we dat ook moesten doen.

Waarin wijken wij af? Ons land telt zowat dertig politieke partijen en elk ogenblik komen er meer bij. Allemaal zijn erop uit de macht te veroveren. Maar geen van hen geeft aan wat zij met die macht wil doen. Vage kreten worden gelanceerd over vooruitgan­g. Maar hoe die eruit ziet en hoe die zal worden bereikt wordt er niet bij vermeld. Bij de meesten is politiekvo­ering een middel om met de minste intellectu­ele inspanning een mooie functie in de wacht te kunnen slepen. De middelen daartoe zijn het verguizen van de concurrent­en en trouw aan de leider. Dit wijkt sterk af van de wijze van politiekvo­ering in de geavanceer­de landen. Misschien is dat de reden waarom we noch maatschapp­elijk noch economisch vooruitkom­en. Hoe dat is te zien? Aan de steeds terugkeren­de straatbeto­gingen tegen een zittende regering. Aan de weinig beschaafde bejegening van de parlements­leden ten opzichte van elkaar. Aan de hoogoplope­nde staatsschu­lden gevoegd bij vele schenkinge­n uit het buitenland. Aan het grote aantal ministers dat steeds het veld moet ruimen en aan het vertrek van veel grote multinatio­nals.

Mr. dr. W.R.W.Donner

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname