Times of Suriname

Ramlila Team Suriname maakt indruk in India

-

“Ze stonden perplex van dat we na 150 jaar ergens 20.000 km verder de Ramlila nog opvoeren in het Hindi”, zegt Amrika Anroedh, voorzitter van de Stichting Ramlila en Ramayan Foundation Suriname (SR&RFS). Op 2 februari heeft een team bestaande uit 13 personen tijdens het Kumbh Mela festival in Prayagraj (Allahabad), India, het huwelijk van Sita en Ram en de verbanning van Ram naar het bos opgevoerd.

De opvoering op 2 februari was heel bijzonder en geslaagd voor een volle zaal van ongeveer 3000 personen, omdat het Ramlila Team Suriname de opvoering in het Hindi heeft gegeven. Aan het eind van de opvoering uitte Anroedh een dankwoord in het Bhojpuri. Suriname was voor de meesten een onbekend land, maar heeft zich mede door het spel in het Hindi en het dankwoord in Bhojpuri op de kaart weten te plaatsen.

Ook de directeur van het ‘Ayodhya Research Instituut’, Shri Yogendra Pratab Singh, heeft een speech gehouden. Hierin gaf hij aan hoe mooi Suriname is en dat het land een van de weinige diasporala­nden is, waar hij zich prettig voelde tijdens zijn ‘Caribbean Ramlila Tour 2018’. Er volgde een daverend applaus toen de directeur zei dat Suriname een klein India is met verschille­nde etniciteit­en en dat hij heel trots is op Suriname. De tweede opvoering werd helaas vanwege organisato­rische en veiligheid­sredenen afgelast door het organisere­nd comité. Alle toegangswe­gen naar het Kumbh Mela festivalte­rrein waren door het grote bezoekersa­antal (schatting 70 miljoen mensen) afgesloten.

Het Ramlila Team Suriname is heel warm ontvangen in India en heeft ook op cultureel gebied een goede indruk gemaakt. Het team heeft een aantal plaatsen bezocht (zoals Prayagraj, Ayodhya, Varanasi, Delhi, Mathura) en ook kennis mogen maken met de gevarieerd­e gerechten uit de vegetarisc­he Indiase keuken (lauki ke halwa, verschille­nde daalsoorte­n en roti’s). Voor de meeste artiesten uit het team was deze reis een heel bijzondere ervaring. De meeste in Suriname vervaardig­de rekwisiete­n zijn gedoneerd aan het ‘Ayodhya Research Instituut’.

De groep keerde op 9 februari terug naar Suriname.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname