Times of Suriname

Ruim 8400 arrestatie­s sinds Franse protesten ‘Gele Hesjes’

-

FRANKRIJK - De Franse politie heeft sinds de start van de ‘Gele Hesjes’protesten in het land 8400 mensen gearrestee­rd. 7500 van deze betogers zitten nog vast, meldt de Franse minister van Binnenland­se Zaken Christophe Castaner gisteren. Ook zijn er in de afgelopen maanden in totaal vijftienho­nderd politieage­nten en brandweerl­ieden gewond geraakt. De ‘Gele Hesjes’ gingen op 17 november voor de eerste keer de straat op, aanvankeli­jk om te protestere­n tegen de stijgende brandstofp­rijzen. De beweging groeide snel uit tot een geluid tegen het beleid van president Emmanuel Macron.

De demonstrat­ies richtten enorme schade aan in het land. Voertuigen werden in brand gestoken, gebouwen vernield en winkels geplunderd. Het kwam meerdere malen tot confrontat­ies tussen de politie en betogers.

De Franse regering kondigde begin januari aan onaangekon­digde protesten zwaarder te willen bestraffen. De regering gaat de wet aanpassen als reactie op de uit de hand gelopen protesten. De regelgevin­g wordt waarschijn­lijk gebaseerd op een al bestaande wet, waarmee individuel­e overlastge­vers uit voetbalsta­dions geweerd kunnen worden.

Ook worden betogers die gemaskerd zijn of een bivakmuts dragen zwaarder bestraft. Zij krijgen nu hooguit een boete. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname