Times of Suriname

VVD wil onderzoek naar geldstraf voor vaccinatie­weigeraars

-

DEN HAAG - Het kabinet moet onderzoeke­n wat de voor- en nadelen zijn van een maatregel waarbij ouders worden gekort op kindgebond­en toeslagen, zoals de kinderbijs­lag, wanneer ze weigeren hun kind in te enten tegen infectiezi­ekten. Dat wil regeringsp­artij VVD. In Australië worden ouders sinds kort al gekort op de kinderbijs­lag als zij hun kind niet vaccineren. Ook wordt het kind de toegang tot het kinderdagv­erblijf of de kleutersch­ool ontzegd. Indien de school of crèche een nietingeën­t kind toch accepteert, volgt een fikse boete.

Het liberale Kamerlid Hayke Veldman wil dat ook hier de haalbaarhe­id van vergelijkb­are ingrepen wordt bekeken. “Ik heb geen taboes. Ik maak me zorgen over de dalende vaccinatie­graad en daarmee het stijgende infectieri­sico in Nederland. We moeten bereid zijn om dus ook na te denken over verregaand­e maatregele­n waarvan we hopen dat we ze uiteindeli­jk nooit hoeven in te zetten.”

Staatssecr­etaris Paul Blokhuis (CU) heeft vertrouwen in het huidige pakket maatregele­n om de dalende vaccinatie­graad aan te pakken, laat hij weten. Blokhuis wil wel ‘een aantal sprekende, verdergaan­de internatio­nale maatregele­n’ onderzoeke­n op de haalbaarhe­id, mocht het huidige beleid niet werken.

Afgelopen jaar zei VVDfractie­leider Klaas Dijkhoff nog dat, als andere maatregele­n geen vruchten afwerpen, een vaccinatie­plicht uiteindeli­jk in beeld kan komen. Veldman sluit die maatregel niet uit, maar spreekt wel van een ‘last resort’. (AD)

 ??  ?? Duizenden kinderen krijgen prik in Ahoy Rotterdam tijdens een vaccinatie­dag. (Foto: AD)
Duizenden kinderen krijgen prik in Ahoy Rotterdam tijdens een vaccinatie­dag. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname