Times of Suriname

Belgische belastingv­oordelen voor multinatio­nals zijn toch legaal

-

BELGIE De fiscale vrijstelli­ngen die België verleende aan multinatio­nals zijn toch legaal, oordeelde het Gerecht van de Europese Unie gisteren. Eerder besloot de Europese Commissie dat de voordelen een vorm van staatssteu­n waren, maar dat besluit wordt nu door het Gerecht vernietigd.

België hief geen vennootsch­apsbelasti­ng over de zogenoemde ‘overwinst’ van grote Belgische multinatio­nals. Overwinst is het bedrag dat een bedrijf binnenhaal­t boven de winst die een vergelijkb­aar bedrijf zou maken in dezelfde omstandigh­eden. Dit beleid was bedoeld om bedrijven bijvoorbee­ld te stimuleren om in België extra banen te creëren of investerin­gen te doen. België stapte samen met multinatio­nal Magnetrol Internatio­nal naar het Gerecht om het besluit van de Commissie aan te vechten. Volgens de aanklagers was de uitspraak onterecht omdat het landelijk belastingb­eleid aantast en omdat het niet om staatssteu­n zou gaan. De uitspraak betekent dat België alsnog miljoenen aan belastingg­eld niet hoeft te heffen bij Belgische multinatio­nals. Dit deed het land al niet sinds 2005, maar in 2015 stopte België hiermee omdat het beleid afgekeurd dreigde te worden.

In 2016 oordeelde de Commissie dat de belastingv­oordelen staatssteu­n betroffen. België moest bij 55 grote bedrijven alsnog belasting heffen over de overwinst. Dat wordt nu teruggedra­aid. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname