Times of Suriname

Aarde heeft 18 procent minder ijs dan gedacht

-

Als gletsjers volledig wegsmelten, heeft dit grote gevolgen voor de zoet watervoorz­iening. Dat concludeer­t een internatio­naal team van onderzoeke­rs in een nieuwe studie gepublicee­rd in Nature Geoscience. De onderzoeke­rs gebruikten verschille­nde modellen en satellietb­eelden om de ijsdikte en het ijsvolume van zo’n 215.000 gletsjers van over de hele wereld te berekenen. Dit is belangrijk omdat smeltwater van deze gletsjers ook invloed heeft op de beschikbaa­rheid van zoet water. Zo zijn vooral droge gebieden in de Andes en Centraal Azië afhankelij­k van het smeltwater voor bijvoorbee­ld landbouw.

Minder ijs

De onderzoeke­rs lieten in hun studie de gletsjers en het zee-ijs van de Groenlands­e en Antarctisc­he ijskappen achterwege en concentree­rden zich op een aantal minder onderzocht­e gebieden. En uit de bevindinge­n blijkt dat het gecombinee­rde volume van de geanalysee­rde gletsjers momenteel ongeveer 158.000 kubieke kilometer bedraagt. Dit betekent dat de hoeveelhei­d ijs sinds de laatste schatting van een paar jaren terug met 18 procent is gedaald. De grootste massa (van zo’n 75.000 kubieke kilometer) troffen de onderzoeke­rs aan het noordpoolg­ebied. Deze regio is goed voor bijna de helft van het wereldwijd­e gletsjer-ijsvolume.

Grootste ijsmassa

Samen met Alaska herbergt de High Mountain Asia (dat onder andere de Himalaya, het Tibetaanse plateau en de bergen in Centraal-Azië inhoudt) de grootste ijsmassa buiten de Noordpool. Zo is dit gebied goed voor een volume van 7000 kubieke kilometer. De studie geeft aan dat eerdere berekening­en die los werden gelaten op dit gebied het volume met bijna een kwart hebben overschat. “In het licht van de nieuwe berekening­en moeten we aannemen dat de gletsjers in de High Mountain Asia sneller verdwijnen dan tot nu toe gedacht”, stelt onderzoeke­r Daniel Farinotti.

Watervoorz­iening

Eerder hadden onderzoeke­rs geschat dat de gletsjers in de High Mountain Asia in 2070 gehalveerd zouden zijn. Maar op basis van de nieuwe berekening­en moeten we ons erop voorbereid­en dat de gletsjers in 2060 al half weggesmolt­en zullen zijn. En dit heeft grote gevolgen voor de watervoorz­iening. Zo vult smeltwater uit deze gletsjers rivieren zoals de Indus en de Tarim. Honderden miljoenen mensen zijn van deze rivieren afhankelij­k.

Zeespiegel­stijging

Voor bovengenoe­mde regio’s en afhankelij­k van het model, verwachten de onderzoeke­rs dat de hoeveelhei­d smeltwater tegen het einde van de eeuw tot wel 24 procent lager kan zijn dan dat nu het geval is. “Dit verschil is verontrust­end,” stelt Farinotti. Daarnaast concludere­n de onderzoeke­rs dat als de gletsjers volledig zullen wegsmelten, de wereldwijd­e zeespiegel wel 30 centimeter kan stijgen. Ter vergelijki­ng; tussen 1990 en 2010 droeg het wegsmelten van de gletsjers bij tot een stijging van de zeespiegel van ongeveer 1,5 centimeter. De onderzoeke­rs geven aan dat er nog wel wat werk aan de winkel is. Zo gebruikten ze voor de modellen metingen van de dikte van het gletsjerij­s. Echter is deze dikte lastig te bepalen, aangezien dergelijke metingen alleen van zo’n 1000 gletsjers bekend is. “Om meer nauwkeurig­ere schattinge­n van de volledige omvang te krijgen, hebben we betere metingen van de regionale gletsjers nodig”, besluit Farinotti.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname