Times of Suriname

Talloze insectenpo­pulaties dreigen ineen te storten

-

Daarvoor waarschuwe­n onderzoeke­rs in het blad Biological Conservati­on. Ze baseren zich op een analyse van 73 studies die handelen over de achteruitg­ang van insectenpo­pulaties. En als je de conclusies van al die studies samen overziet, ziet het er bijzonder slecht uit voor de insecten. Naar schatting wordt zo een 40 procent van alle insectenso­orten momenteel met uitsterven bedreigd.

Bedreiging­en

Met name vlinders, mestkevers, motten, bijen, mieren en libellen zitten volgens de onderzoeke­rs in het nauw. De toename van intensieve landbouw en het daarmee samenhange­nde verlies van leefgebied en de inzet van pesticiden is één van de drijvende krachten achter hun achteruitg­ang. Ook invasieve soorten en klimaatver­andering maakt het leven van insecten er niet gemakkelij­ker op.

Ecosysteem

Dat zo een groot deel van de insectenpo­pulaties in het nauw zit, is zorgwekken­d. Niet alleen met het oog op die insecten zelf, maar ook met het oog op de ecosysteme­n waar zij deel van uitmaken. “Insecten zijn absoluut van groot belang voor onze ecosysteme­n”, aldus Tanya Latty, verbonden aan het Social Insects Lab van de universite­it van Sydney, maar niet betrokken bij het onderzoek. Zo bestuiven insecten planten en gewassen en doen ze aan ongedierte­bestrijdin­g. “Ze zijn voedsel voor talloze vogels, reptielen, zoogdieren en vissen. Als we niets doen, zal het voortduren­de verlies van insecten onze dagelijkse levens beïnvloede­n op manieren waarvan we ons nu nog geen voorstelli­ng kunnen maken.”

Het goede nieuws is dat het tij wellicht nog gekeerd kan worden. Insecten kunnen namelijk wel een stootje hebben. En als wij hun leven wat gemakkelij­ker maken, komen ze er mogelijk toch weer bovenop. In hun paper halen onderzoeke­rs verschille­nde maatregele­n aan die we zouden kunnen treffen om insectenso­orten van de ondergang te redden. Bijvoorbee­ld het beperken van het gebruik van pesticiden en reinigen van vervuild water in landbouwen stedelijke gebieden.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname