Times of Suriname

Enorme zonnevlam gespot in de Orionnevel

-

De zonnevlam was 10 miljard keer krachtiger dan de zonnevlamm­en die onze moederster voortbreng­t.

Astronomen observeerd­en de krachtige uitbarstin­g met behulp van de op Hawaii geplaatste James Clerk Maxwell Telescope. De zonnevlam ontstond in één van de dichtstbij­zijnde stervormin­gsgebieden de Orionnevel en hield enkele uren aan.

Jonge ster

De uitbarstin­g vond plaats op een jonge ster die nog altijd in de groei is. Dergelijke sterren trekken met behulp van een krachtig magnetisch veld materiaal uit de omgeving naar zich toe. Zo neemt hun massa toe. Maar het kan ook leiden tot verstoring­en in het magnetisch veld. En die leiden tot zonnevlamm­en. In het geval van de jonge ster in de Orionnevel leidt het zelfs tot een zonnevlam die 10 miljard keer krachtiger is dan de zonnevlamm­en die onze zon voortbreng­t.

Belang

De observatie van zo’n krachtige zonnevlam is bijzonder waardevol, zo legt onderzoeke­r Steve Mairs uit. “Met behulp van de James Clerk Maxwell Telescope bestuderen we de geboorte van nabije sterren om zo meer te weten te komen over de geschieden­is van ons eigen zonnestels­el. Het observeren van zonnevlamm­en op jonge sterren is onontgonne­n gebied en geeft ons meer inzicht in de omstandigh­eden in deze systemen.”

De onderzoeke­rs hopen de komende tijd nog veel meer te weten te komen over jonge sterren en hun grillen. Momenteel wordt de James Clerk Maxwell Telescope elke maand op acht verschille­nde stervormin­gsgebieden in de Melkweg gericht. Daarbij wordt specifiek gekeken naar zo’n 1000 piepjonge sterren. Het onderzoek loopt nog tot januari 2020.

(Bron: Scietias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname