Times of Suriname

Bankier betaalt recordbedr­ag om berggeit te mogen neerschiet­en

-

Een Amerikaans­e bankier is in het midden van een mediastorm terechtgek­omen, nadat één van zijn vakantiefo­to’s viraal ging. Bryan Kinsel Harlan uit Texas trok immers naar de noordelijk Himalya om daar op Pakistaans grondgebie­d te jagen op berggeiten. Samen met de lokale sporenzoek­ers en gidsen nam hij deze trotse foto. En dat tot grote verontwaar­diging van menig dierenvrie­nd.

Op het gezicht van Bryan Kinsel Harlan staat een trotse glimlach. Hij poseert met zijn hand op het lijf en het hoofd van een prachtige berggeit, een schroefhoo­rngeit in de natuurlijk­e habitat. Het is pas na goed kijken dat kijkers beseffen dat het dier dood is. De Amerikaans­e bankier schoot het majestueuz­e exemplaar dood “met een gemakkelij­k schot van dichtbij”. Voor de sport. “Ik ben erg trots op deze trofee”, reageert de Amerikaans­e man uit Texas aan lokale media.

Enkele jaren geleden was de jacht op de markhoor of de schroefhoo­rngeit verboden. Dat dier is immers het nationale symbool van Pakistan en door de jagers was de populatie ervan heel sterk gedaald. Maar daar kwam de regering recent op terug: zij gaven aan gelicentie­erde buitenland­se toeristen de toelating om op de dieren te jagen. Als ze er een stevige prijs voor betalen natuurlijk, want met het geld willen ze de lokale bevolking steunen. De winst wordt - ironisch genoeg - ingezet om projecten op te zetten die het voortbesta­an van de wilde geit in de vrije natuur kunnen bewaren. Bovendien mogen er maximaal 12 schroefhoo­rngeiten gedood worden. Op sociale media reageren mensen woedend, ook in privéberic­hten naar de man zelf. De bankier krijgt zelfs doodsbedre­igingen. “Ze zeggen dat het misselijkm­akend is dat ik zo’n prachtig dier dood voor de sport en dat het triest is. Maar deze manier van jagen is perfect verantwoor­d, het is een perfect voorbeeld van hoe jagers en dorpelinge­n kunnen samenwerke­n om een gemeenscha­ppelijk doel te bereiken: natuurbeho­ud”, zegt de man bij wijze van verdedigin­g. (Nieuwsblad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname