Times of Suriname

Dodental op zeven

-

PARAMARIBO - Het vijfjarige meisje dat woensdag dood de Spoedeisen­de Hulp van het Academisch Ziekenhuis (AZP) binnen werd gebracht, is overleden aan de gevolgen van het influenza A H1N1virus ook bekend als Mexicaanse griep. Zij is het zevende slachtoffe­r dat overleden is aan complicati­es van de Mexicaanse griep, meldt de afdeling Voorlichti­ng van het AZP. Volgens het Ministerie van Volksgezon­dheid zijn er ondertusse­n zeven doden te betreuren ten gevolge van dit virus.

Het meisje is afkomstig uit Hollandse Kamp in het district Para, niet ver van Zanderij. De andere zes slachtoffe­rs van het virus zijn afkomstig uit verschille­nde districten, waaronder Paramaribo. De afdeling Voorlichti­ng van het ziekenhuis geeft aan dat het meisje door haar ouders naar de SEH werd gebracht met volgens hen hevige koorts en griepversc­hijnselen, maar zij bleek al dood te zijn. Volgens de ouders vertoonde het meisje sinds de week ervoor griepversc­hijnselen.

Veder geeft de afdeling Voorlichti­ng aan dat het A H1N1- virus makkelijk overgebrac­ht kan worden op vooral kinderen, ouderen en personen met een zwak immuunsyst­eem. Indien iemand komt te overlijden, heeft dat te maken met een combinatie van één of meerdere verschijns­elen, waaronder koorts en braken. Het virus kan overgebrac­ht worden door iemand met de normale verschijns­elen van griep, bijvoorbee­ld een loopneus.

In de meeste gevallen zal die persoon de verschijns­elen niet serieus nemen, totdat het veel erger wordt. Zo een persoon kan gewoon door simpelweg te praten, hoesten of niezen het virus overdragen. Het wordt dan ingeademd door anderen en gaat zich dan nestelen in de luchtwegen. Het virus kan ook door elkaar de handen te schudden of zoenen worden overgebrac­ht.

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van de preventie tegen het virus, daarom doet het AZP een dringend beroep op de samenlevin­g om zich te allen tijde te beschermen. Vooral het wassen van de handen is heel belangrijk. Daarnaast wordt gevraagd dat mensen met beginversc­hijnselen van griep naar de arts moeten, aangezien dit virus niet onderschat moet worden. De afdeling Voorlichti­ng meldt dat het vroegtijdi­g innemen van medicijnen kan helpen aan de verdere verspreidi­ng van het virus. De Mexicaanse griep heeft niet alleen in Suriname levens geëist, maar ook in andere landen in het Caribisch Gebied. Het Caribische Agentschap voor Publieke Gezondheid heeft sinds begin januari alle Caribische landen opgeroepen om de nodige voorzorgsm­aatregelen te treffen tegen een mogelijke uitbraak van de Mexicaanse griep en dengue. Ook op Trinidad & Tobago zijn er al zeven doden gevallen als gevolg van deze griep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname