Times of Suriname

Regering beschuldig­t burgers van koersopdri­jving

-

PARAMARIBO - De burgerij wordt door de regering opgeroepen geen waarde te hechten aan voorspelli­ngen over het omhoog springen van de koers. “Deze uitspraken hebben als doel onrust te zaaien en wanorde uit te lokken.”

In een persberich­t wordt gesteld dat uitspraken van Jim Bousaid en Winston Ramautarsi­ng bij de recente receptie van de Vereniging van Economiste­n in Suriname totaal geen economisch­e grondslag hebben. “Ze zijn volgens een bepaald plan aangestoke­n om de regering schade te berokkenen. Deze beweringen worden geaccentue­erd in de politieke reacties op het ontslag van de governor van de CBvS. Naar de verkiezing­en toe wordt alles uit de kast gehaald om de regering een hak te zetten. Dat dit alles in het nadeel van de burgerij valt, deert hen niet.

Dit geldt des te meer voor het zeer kwalijk propageren van zwaar negatieve koersvoors­pellingen door de heer Bikharie. Deze speculator blijkt personen op te bellen om het koersvluch­tgerucht te verspreide­n en aan te zetten tot valutajach­t. Op deze manier wil deze man daadwerkel­ijk de koers opdrijven. Dit heeft niet alleen politieke doelen, maar ook een eigen winstbejag, omdat de dollars bij hem kunnen worden opgekocht.” De regering wenst te benadrukke­n dat de financiële instituten zijn geïnformee­rd over de way forward na het ontslag en dat de boventoon in deze gesprekken is, de wil om met elkaar samen te werken om de economie verder te versterken. “De banken hebben benadrukt dat rust en koersstabi­liteit voor hen van essentieel belang is voor de bedrijfsvo­ering en dat er gestaag gewerkt zal moeten worden aan knelpunten in het betaalen kasstortin­genverkeer. Ook adviseren zij de overheid om een gebalancee­rd financieri­ngsbeleid te voeren. De cambio’s hebben uitgesprok­en een volwaardig­e en stabiliser­ende bijdrage aan het totale SRD en vreemde valuta geldverkee­r te zullen leveren. De regering waarborgt een ordelijke overdracht en benadrukt dat de Centrale bank conform de Bankwet haar taken zal blijven uitoefenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname