Times of Suriname

Directeur slachthuis Van Hattem krijgt celstraf voor paardenvle­esschandaa­l

-

DODEWAARD - De 52-jarige directeur van slachthuis Van Hattem in Dodewaard is gisteren door de rechtbank in Den Bosch veroordeel­d tot 324 dagen cel, voor het verkopen van paardenvle­es als rundvlees. Ook moet het bedrijf een boete van 47.500 euro betalen voor de vleesfraud­e.

Van Hattem leverde vlees aan een vleeshande­l in Elst. De Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) startte een onderzoek na klachten uit het buitenland en zo werd het slachthuis in 2014 het middelpunt van het paardenvle­esschandaa­l. De directeur heeft eerder aan de rechtbank verklaard dat in anderhalf jaar tijd ongeveer 550 pony’s zijn geslacht. Hij noemde dit een extra service voor de vaste leverancie­rs van andere dieren.

“Ik heb er niet zo op gelet en nooit over nagedacht”, vertelde hij. “We hadden dat beter op papier kunnen zetten.”

Een vleeshande­l uit Elst en diens directeur zijn voor hun aandeel veroordeel­d tot respectiev­elijk een geldboete van 15.000 euro, een taakstraf van 180 uur en twee maanden voorwaarde­lijke celstraf.

Een opslaghuis uit Olst moet een geldboete betalen van 5.000 euro en diens directeur krijgt een taakstraf van 80 uur opgelegd .

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste veel hogere straffen: drie jaar cel voor de man en een boete van 150.000 euro voor het bedrijf. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname