Times of Suriname

Acht medewerker­s van Braziliaan­s mijnbedrij­f opgepakt na damramp

-

BRAZILIË - De Braziliaan­se politie heeft acht medewerker­s opgepakt van mijnbouwbe­drijf Vale SA. Zij waren verantwoor­delijk voor de veiligheid en stabilitei­t van de doorgebrok­en dam in de buurt van Brumadinho, maakten aanklagers in deelstaat Minas Gerais gisteren bekend.

De dam bevond zich bij een ijzerertsm­ijn en bezweek op 25 januari, met meer dan 160 doden tot gevolg. Het daadwerkel­ijke dodental ligt vermoedeli­jk veel hoger. Reddingswe­rkers stelden deze week dat nog zo’n tweehonder­d mensen worden vermist.

De autoriteit­en hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de ramp en zeggen dat ook veertien huiszoekin­gsbevelen zijn afgegeven. De acht opgepakte Vale-medewerker­s blijven zeker 30 dagen vastzitten. Eind januari werden er ook al vijf personen opgepakt, drie medewerker­s van het bouwbedrij­f en twee personen die in opdracht van het bedrijf werkten. Er werden toen zeven huiszoekin­gsbevelen uitgevaard­igd, op verdenking van moord, het vervalsen van documenten en milieumisd­rijven.

Het mijnbouwco­ncern zei in een verklaring dat het meewerkt met de autoriteit­en. Het bedrijf liet eerder al weten dat ze nabestaand­en geld aanbieden en gaan investeren in de veiligheid van andere dammen.

Het bedrijf was drie jaar geleden ook al betrokken bij een zelfde soort ongeval. Toen kwamen er negentien mensen om het leven bij een dambreuk bij een mijn van Vale SA.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname