Times of Suriname

Tientallen doden in Nigeria bij aanvallen op dorpen

-

NIGERIA - Gewapende mannen hebben in het noorden van Nigeria volgens plaatselij­ke media zeker 66 mensen om het leven gebracht, onder wie 22 kinderen en twaalf vrouwen. Nigeriaans­e media meldden dat de moordparti­jen in dorpen of nederzetti­ngen in de streek van Kajuru waren, ruim 140 kilometer ten noorden van de hoofdstad Abuja. De slachting lijkt niets te maken te hebben met de presidents­verkiezing­en van zaterdag. De plaatselij­ke autoriteit­en meldden dat de daders in het vizier zijn. De gouverneur van de betrokken deelstaat Kaduna heeft de bevolking gevraagd niet zelf tot wraakactie­s over te gaan. Kaduna geldt als een gewelddadi­ge deelstaat door toedoen van roversbend­en en extremiste­n. Nigeria heeft een slechte naam gekregen door het brute geweld van de terroristi­sche groepering Boko Haram. Maar jaarlijks maken lokale twisten over land, vee of water meer slachtoffe­rs dan de terreur van Boko Haram.

Voor de presidents­verkiezing­en zijn er ongeveer 84 miljoen kiezers geregistre­erd. Het zijn de zesde presidents­verkiezing­en sinds de toenmalige militaire regering in 1999 de democratie weer invoerde.

De belangrijk­ste kandidaten zijn de 76-jarige huidige president Muhammadu Buhari die uit het noorden komt, en de 72-jarige zakenmagna­at Atiku Abubakar uit het oosten. Volgens waarnemers hebben beide kandidaten zoals gebruikeli­jk in Nigeria veel steun in hun eigen regio en is het de vraag wat het dichtbevol­kte zuiden gaat stemmen. Buhari heeft vrijwel geen enkele verkiezing­sbelofte waargemaak­t, maar ook Abubakar behoort volgens veel jonge kiezers tot de oude garde die met het corrupte stelsel vooruitgan­g in de weg staat. Circa drie vierde van de bevolking van bijna 190 miljoen mensen is jonger dan 35 jaar.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname