Times of Suriname

Opnieuw protest tegen ‘foute’ Duitse kerkklokke­n

-

DUITSLAND - Het Openbaar Ministerie in de Duitse deelstaat Thüringen onderzoekt een aangifte tegen de Evangelisc­he Kerk in Midden-Duitsland (EKM). In vijf kerkgebouw­en van dit genootscha­p hangen klokken uit de nazitijd met opschrifte­n of symbolen die daarnaar verwijzen.

Om welke kerkgebouw­en het gaat, is niet bekendgema­akt. Naar verluidt, draagt een van de klokken het opschrift: “Gegoten in het tweede jaar van de nationale verheffing onder Führer en kanselier Adolf Hitler.” Ook zou een hakenkruis zijn aangebrach­t. Op een andere klok zou een reliëf van Hitler te zien zijn. De regering van Thüringen stelt de betrokken kerkgemeen­ten een vergoeding in het vooruitzic­ht voor het verwijdere­n van de nazisymbol­iek.

De klacht is ingediend door een inwoner van Saarland die eerder protesteer­de tegen een ‘foute’ klok in de plaats Herxheim am Berg, in de buurt van Mannheim. Daarop staat een hakenkruis en de tekst: “Alles fuer’s Vaterland - Adolf Hitler.”

De man zei tegen de regionale Duitse omroep MDR dat de klokken strijdig zijn met de wet die het bezit of gebruik van nazireliek­en strafbaar stelt. Hij heeft in november meerdere keren bij de EKM geklaagd, maar die antwoordde niet, zegt hij.

De EKM zei tegen de MDR dat de kwestie in april met de betrokken gemeenten wordt besproken. Bij dat gesprek is ook de Joodse gemeenscha­p in Thüringen uitgenodig­d. Die wil dat de klokken zo snel mogelijk verwijderd worden.

In Herxheim am Berg bleef de klok hangen als herinnerin­g aan het pijnlijke verleden. Wel kwam er een plaquette op het kerkgebouw met informatie over de klok.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname