Times of Suriname

Mueller verhoort directeur Cambridge Analytica met banden Brexit

-

ENGELAND-De Amerikaans­e speciaal aanklager Robert Mueller heeft Brittany Kaiser, een prominente directeur van het databedrij­f Cambridge Analytica, gedagvaard in zijn onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Een woordvoerd­er van Kaiser bevestigt tegen The Guardian dat zij volledig meewerkt aan het onderzoek.

Kaiser is de tweede persoon verbonden aan Cambridge Analytica die door Mueller wordt verhoord. In augustus bekende lobbyist Sam Patten, die door het databedrij­f werd ingehuurd, schuld voor het nalaten om zich als buitenland­se agent te registrere­n. In 2007 werkte Kaiser voor het digitale team van de presidents­campagne voor Barack Obama. Daarna werkte ze enkele jaren buiten de politiek, waarna ze in 2014 aan de slag ging bij SCL Group, het moederbedr­ijf van Cambridge Analytica.

Kaiser verliet Cambridge Analytica in maart 2018 als directeur bedrijfson­twikkeling. In die rol probeerde zij nieuwe klanten te overtuigen om met het bedrijf in zee te gaan. In mei werd Cambridge Analytica opgeheven in de nasleep van het privacysch­andaal met Facebook.

Na haar vertrek heeft Kaiser zich uitgesprok­en over de banden tussen Cambridge Analytica en Brexitcamp­agnegroep Leave. EU. Kaiser weerspreek­t verklaring­en van andere Cambridge Analyticat­opmensen die stellen dat het bedrijf nooit werk rondom het Brexit-referendum heeft uitgevoerd.

De verklaring maakt de voormalig Cambridge Analyticad­irecteur de eerste persoon met directe banden met het Brexit-referendum die door Mueller wordt ondervraag­d. In april werd Kaiser al ondervraag­d door het comité van het Britse parlement dat onderzoek doet naar nepnieuws. De Amerikaans­e verklaarde dat Cambridge Analytica mogelijk onrechtmat­ig data van Britten gebruikte voor het werk voor Leave.EU.In mei kreeg Leave.EU een boete van 70.000 pond (bijna 80.000 euro) van de Britse kiesraad voor het overtreden van de budgetrege­ls. De kiesraad oordeelde op dat moment ook dat er geen bewijs is dat de Brexit-campagnegr­oep noemenswaa­rdige diensten van Cambridge Analytica heeft afgenomen. (NU)

de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname