Times of Suriname

Koorts en verhoging: Symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Wanneer heb je koorts of verhoging? Bij een temperatuu­r tussen de 37,5°C en 38,0°C spreekt men van verhoging, daarboven wordt het koorts genoemd. Er is dus sprake van koorts als de lichaamste­mperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Koorts is een reactie van het lichaam op een infectie met ziekteverw­ekkende organismen, zoals virussen of bacteriën. De koorts helpt de infectie te bestrijden, aangezien virussen en bacteriën minder goed groeien bij een hogere temperatuu­r. Koorts kent vele mogelijke oorzaken. Griep, verkoudhei­d en longontste­king zijn de meest voorkomend­e oorzaken van koorts. Koorts kan gepaard geen met andere symptomen. Dit is afhankelij­k van de onderligge­nde oorzaak. Koorts hoeft in principe niet behandeld te worden. Eventueel kun je een paracetamo­l nemen.

Wat is koorts en verhoging?

Bij een temperatuu­r tussen de 37,5°C en 38,0°C spreekt men van verhoging, daarboven wordt het koorts genoemd. Koorts duidt erop dat de lichaamste­mperatuur boven de 38 graden komt en het is een gecontrole­erde stijging van de lichaamste­mperatuur. Koorts wordt gezien als een reactie van de hypothalam­us op het binnendrin­gen van pathogene micro-organismen, ziekteverw­ekkers zoals virussen of bacteriën, of andere lichaamsvr­eemde stoffen ten gevolge van of geassociee­rd met infecties, vergiftigi­ngen, ontsteking­en, trauma’s of immunologi­sche ziekten. De ziekteverw­ekkers of andere stoffen produceren toxinen (gifstoffen) of andere afweerstof­fen, die in de hypothalam­us een verhoging van het set point teweegbren­gen. Vermoedeli­jk helpt koorts de infectie te bestrijden, doordat bij een hogere temperatuu­r virussen en bacteriën minder goed gedijen. Er wordt vaak gedacht: hoe hoger de koorts, des te ernstige de ziekte. Dat is echter niet zo. De hoogte van de koorts zegt weinig over de ernst van de ziekte.

Verschil tussen hypertherm­ie

koorts en

Koorts is een door ziekte of infectie veroorzaak­te veranderin­g van het set point, een verhoging van de kerntemper­atuur. Bij hypertherm­ie is het regulering­smechanism­e van streek, waardoor de balans tussen warmteprod­uctie en warmteafgi­fte verstoord raakt. Dit heeft een teveel aan warmteprod­uctie tot gevolg, terwijl de hypothalam­us daartoe géén signaal heeft afgegeven. Het is de hypothalam­us die de lichaamste­mperatuur actief kan verhogen, maar deze blijft dan wel binnen homeostati­sche grenzen. Bij hypertherm­ie is dat dus niet het geval. Er wordt onderschei­d gemaakt tussen hypertherm­ie die actief of passief kan ontstaan. Actieve hypertherm­ie ontstaat ten gevolge van overmatige lichamelij­ke inspanning. Passieve hypertherm­ie kan ontstaan door onder meer verblijf in een hete omgeving, zoals een sauna. Hitteberoe­rte bij een zuigeling of klein kind, die in een te warme omgeving verblijft, is een ander bekend voorbeeld van passieve hypertherm­ie. Bij een temperatuu­r van 41°C of meer is meestal sprake van hypertherm­ie.

Behandelin­g van koorts

Koorts kan meestal geen kwaad en hoeft in principe niet verlaagd te worden. Dit geldt niet voor hypertermi­e, wat al zeer snel levensbedr­eigend kan worden indien niet tijdig wordt ingegrepen. Bij hypertermi­e moet allereerst de uitlokkend­e factor worden weggenomen. In geval van een zonnesteek moet het slachtoffe­r naar een koele, schaduwrij­ke plek worden gebracht. Daarna lichamelij­ke afkoeling met water en/of ijs en zo nodig medicatie. (mens en gezondheid/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname