Times of Suriname

“Dorpsgemee­nschappen binnenland worden blij gemaakt met dode mus”

-

PARAMARIBO - Drinkwater­projecten die in het binnenland worden uitgevoerd, mogen geen tijdelijk karakter hebben. Het kost enorm veel inspanning­en en geld om deze projecten draaiende te houden en als er middelen en committent zijn om zich daarvoor in te zetten, zullen deze projecten vroeg of laat doodbloede­n en de gemeenscha­ppen zullen weer vervallen in de primitieve situatie. Hiervoor waarschuwt milieuacti­vist Erlan Sleur.

“Want we weten allemaal dat de mensen in het binnenland vaak geen diesel hebben voor elektricit­eit en al deze dure installati­es hebben dan ook geen brandstof om straks te gaan draaien of als ze kapotgaan, dan is er geen technicus in de buurt”, zegt Sleur.

Zijns inziens worden de mensen blij gemaakt met een dode mus, maar zij zullen dit pas na enkele maanden beseffen. Vanwege de verre afstanden en de kosten om een reparateur over te brengen, maar ook de niet gegarandee­rde brandstofv­oorziening is Sleur er niet van overtuigd dat de projecten van duurzame aard zijn.

Zijn voorstel is om de woonen leefgebied­en van de overwegend tribale gemeenscha­ppen te beschermen tegen verontrein­iging, die vooral door de houtkap en mijnbouw worden veroorzaak­t. De traditione­le systemen die de gemeenscha­ppen eeuwenlang hebben toegepast, zijn volgens hem nog altijd de meest ideale en duurzame systemen die werken. “We weten gewoon dat dit mensen blij maken is met een dode mus. Het brengt geen soelaas. Terwijl deze mensen eigenlijk alles al hadden. Ze hadden gezond voedsel, ze hadden gezond drinkwater en alles wordt nu vernietigd”, zegt de milieuacti­vist.

De afgelopen week is het inheemse dorp Pelelu Tepu, dat diep in het binnenland aan de Tapanahony­rivier ligt, voorzien van een drinkwater­systeem. Dit komt door gezamenlij­ke inspanning van het Amazon Conservati­on Team, de Medische Zending en de dorpsbewon­ers zelf. Het Ministerie van Volksgezon­dheid zorgde voor de transportk­osten van arbeiders en materiaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname