Times of Suriname

Nederlands­e journalist Marokko uitgezet

-

MAROKKO Journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij moet via de Spaanse enclave Melilla terugreize­n naar Nederland, zo bevestigde Van der Aa gisteren in een berichtgev­ing van EenVandaag. Van der Aa werkte in het Rifgebergt­e aan een reportage over illegale migratie toen hij vrijdag staande werd gehouden door agenten en mee moest naar het politiebur­eau. Daar kreeg hij naar eigen zeggen te horen dat hij illegaal werkte als journalist. Volgens Van der Aa krijgen alleen journalist­en die in Marokko wonen toestemmin­g om er te werken, maar de autoriteit­en deden tot nu toe niet moeilijk over deze regel.

Van der Aa moest naar Melilla reizen en zou alleen nog naar Marokko mogen terugkeren om vandaar het vliegtuig naar Nederland te pakken. Maar toen de journalist zondag Marokko weer in wilde, kreeg hij te horen dat hij tot ongewenst persoon was verklaard.

Het Ministerie van Buitenland­se Zaken meldt dat de ambassade in Rabat contact heeft gehad met Van der Aa. Marokko heeft wettelijk vastgelegd dat het journalist­en zonder accreditat­ie kan uitwijzen, aldus het ministerie. In september is nog een Franse journalist Marokko uitgezet. “Buitenland­se Zaken vindt het belangrijk dat journalist­en vrij hun werk kunnen doen in het buitenland en draagt deze boodschap uit, maar moet respectere­n dat een land over zijn eigen afspraken en verplichti­ngen gaat.” Journalist­envakbond NVJ gaat minister van Buitenland­se Zaken, Stef Blok, vragen om de positie van Nederlands­e journalist­en in Marokko aan te kaarten bij zijn Marokkaans­e collega. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ wordt het journalist­en in het NoordAfrik­aanse land de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt om te werken. Werkvergun­ningen worden met steeds grotere vertraging of helemaal niet meer afgegeven. Zodra journalist­en zich wagen aan gevoelige onderwerpe­n als de opstand in het Rifgebergt­e of illegale migratie zouden de autoriteit­en moeilijk gaan doen over de accreditat­ie. “Tien jaar geleden was Marokko voor de pers een van de betere landen in de regio, nu staat het op het niveau van behoorlijk­e onvrijheid voor de pers.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname