Times of Suriname

Amerikaans­e en Europese autobedrij­ven vrezen voor importheff­ingen

-

NEW YORK - Zowel Amerikaans­e als Europese ondernemin­gen in de autosector vrezen voor de gevolgen van eventuele importheff­ingen op auto’s en auto-onderdelen. Zondagavon­d leverde het Amerikaans­e ministerie van Economisch­e Zaken een langverwac­ht rapport in over eventuele belastinge­n. De inhoud van het rapport is niet bekend, maar als blijkt dat er gevaren voor de nationale veiligheid zijn, kan de Amerikaans­e president Donald Trump binnen negentig dagen extra handelsbel­astingen instellen. Maar aan beide kanten van de Atlantisch­e Oceaan vrezen bedrijven voor heffingen die kunnen variëren van 20 tot 25 procent. Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het slechtste geval van een belasting van 25 procent er liefst 366.900 banen verloren kunnen gaan in de autosector en gerelateer­de branches. Een lobbygroep voor makers van auto-onderdelen waarschuwt dat de Verenigde Staten een achterstan­d dreigt te krijgen als de tarieven worden ingevoerd.

Vanuit Duitsland wordt benadrukt dat Duitse automakers goed zijn voor 113.000 banen in de Verenigde Staten. De Europese Commissie meldt eventuele heffingen direct te beantwoord­en met eigen maatregele­n.

Op dit moment heft de Verenigde Staten een tarief van 2,5 procent op Europese personenau­to’s. Hetzelfde tarief voor Amerikaans­e personenau­to’s in de EU is 10 procent. Bij andere type voertuigen is het verschil juist andersom.

(NU/Foto: Mega News)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname