Times of Suriname

Suriname belooft loyaliteit aan Marokko

-

PARAMARIBO - Het bezoek van Nasser Bourita, de Marokkaans­e minister van Buitenland­se Zaken, aan Suriname eerder deze week had niet alleen een vriendscha­ppelijk thema, maar een sterke politiek agenda. Marokko zit verwikkeld in een soevereini­teitsvraag­stuk met de Arabische Democratis­che Republiek Sahara (SADR). Suriname erkende SADR in 1982, maar trok die in 2016 weer in, om vervolgens intensieve relaties aan te gaan met Marokko.

Het Afrikaanse koninkrijk stelt als voorwaarde aan alle landen die met hem willen samenwerke­n, om afstand te doen van de erkenning van SADR. In Paramaribo heeft de regering van Suriname haar besluit nogmaals benadrukt, en is er een gezamenlij­ke verklaring de deur uitgegaan waarin Suriname SADR afwijst als soeverein land en beschouwt als een provincie van Marokko. “De regering van de Republiek Suriname herhaalt haar besluit van 9 maart 2016, welk is gedeeld met de Verenigde Naties, waarin is opgenomen dat zij de erkenning van de zogenoemde SADR-republiek intrekt”, staat er in de laatste gezamenlij­ke verklaring tussen minister Yldiz PollackBei­ghle en haar Marokkaans­e ambtgenoot.

In de verklaring stelt Suriname verder, dat het voorstande­r is dat er middels dialoog wordt gewerkt aan een vreedzame oplossing van de crisis tussen Marokko en SADR. Er wordt wel benadrukt dat de oplossing zal moeten liggen binnen het kader van erkenning van de soevereini­teit en territoria­le integritei­t van Marokko. Bourita is gisteren, na het onderhoud met PollackBei­ghle, doorgereis­d naar andere landen in de regio om te lobbyen voor het politieke standpunt van zijn regering. Dit betekent dat zij naast haar schadeloos­stelling als DNA-lid geen ander overheidss­alaris zal ontvangen. Zij voegt zich daarmee tot de minderheid in het parlement die geen extra ‘last’ voor de overheid betekent met een dubbel salaris.

Het parlement is erg geheimzinn­ig over salarissen, uitkeringe­n en reiskosten van leden. Er wordt steeds verwezen naar regelingen in de wet zonder concrete bedragen te noemen. Vraagstukk­en hieromtren­t worden besproken tijdens huishoudel­ijke vergaderin­gen. Vorig jaar liet DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons nog weten dat 61 procent van de 51 leden een dubbel salaris ontvangt van de overheid. Dit komt op 31 leden.

Wat de situatie nu is, wordt vooralsnog als interne aangelegen­heid behandeld. Zo liet het parlement weten met wetgeving te zullen komen om de schadeloos­stelling van leden los te koppelen van de ambtenarij. Dit komt na kritieken vanuit de samenlevin­g dat bij procentuel­e salarisver­hogingen het steeds de politieke ambtsdrage­rs zijn die aan het langste eind trekken en met duizenden Surinaamse Dollars vooruitgaa­n. Vanwege hun dubbel inkomen krijgen ze ook nog een verhoging op hun ambtenaren­salaris.

Voor Sumter zal dit niet relevant zijn, omdat zij reeds afstand heeft gedaan van het ambtenaren­salaris. Aanvankeli­jk zou Derryl Boetoe toegelaten moeten worden als DNA-lid, maar die verkiest zijn functie als directeur van de Centrale voor Vissershav­ens in Suriname (Cevihas) boven het DNA-lidmaatsch­ap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname