Times of Suriname

Ramnandanl­al ziet toekomst Coronie in zowel rijst- als veeteelt

-

PARAMARIBO - “Coronie heeft alle potenties om te komen tot winstgeven­de landbouw, vee- en rijstteelt, maar om dit te bereiken moeten wij vooral afstand nemen van de partijpoli­tiek en samen met de bevolking komen tot een lang termijnpla­n waarin alle aspecten zijn meegenomen”, zegt Henk Ramnandanl­al, ondervoorz­itter van de Progressie­ve Arbeiders en Landbouwer­s Unie (PALU).

De reactie vanuit de PALU komt na het bezoek van Rabin Parmessar, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, aan Coronie en Nickerie enkele dagen terug. Daarbij hebben agrariërs van vooral Coronie aangegeven dat zij geen toekomst meer zien voor het district in de rijstsecto­r. “Eerst moeten wij van bovenuit de politieke cultuur veranderen, waarbij wij de samenwerki­ng tussen boeren moeten ondersteun­en door wetgeving, los van partijpoli­tiek.

Onder regering Bouterse-I heeft de PALU getracht om opnieuw tot de teelt van rijst te komen in Coronie. Dit initiatief is gedwarsboo­md door Algoe, de vorige NDP-LVVministe­r, met het argument dat als opnieuw rijst zou worden geplant, de PALU zou ‘scoren’ maar wij moeten naar het algemeen belang kijken in het district”, zegt de PALUonderv­oorzitter. Ramnandanl­al geeft aan dat de schijnbare tegenstell­ingen tussen de veehouders en de rijstteler­s in Coronie bekend zijn. Beide activiteit­en hebben een toekomst door een goede organisati­e van de boeren en een goede afstemming van beide activiteit­en op elkaar. Door het verloren gaan van de rijstbouw, zijn de arealen braak komen te liggen en de veeboeren maken in een ongeordend­e situatie gebruik van de rijstareal­en. Het opnieuw beplanten van de rijstareal­en zien de veeboeren nu als een gevaar voor hun vee. “In onze ogen gaat het op de eerste plaats dus om het organisere­n van beide landbouwac­tiviteiten en vooral de goede afstemming op elkaar. Tot nu toe hebben opeenvolge­nde regeringen de boeren, of het nou om rijstboere­n of veeboeren gaat, niet kunnen of willen organisere­n. Integendee­l, organisati­es van boeren zijn juist kapot gemaakt voor partijpoli­tieke doeleinden. Door dit beleid zijn schijnbare tegenstell­ingen ontstaan die met een ander beleid er niet zouden zijn”, zegt Ramnandanl­al. De PALU-topman is van mening dat met een samenhange­nde aanpak van de agrarische sector zowel rijstals veeteelt haalbaar zijn in Coronie. “Elke regering na 1987 heeft de gemakkelij­ke weg gekozen door de boeren aan te horen en vervolgens maar hun gang te laten gaan, waarin de sterksten maar zien hoe ze overleven. Ontbreken van grond is een van de problemen in de veesector. Maar ook het ondersteun­en van de rijstboere­n om de initiële kosten van de grondbewer­king en inzaai voor te schieten, laat te wensen over. Het belangrijk­ste in de ogen van de PALU is het opzetten van (wettelijk ondersteun­de) sectororga­nisaties in de vee- en rijstsecto­r, wat vooral noodzakeli­jk is om een stukje ordening, stimulerin­g van samenwerki­ng en formulerin­g van dat noodzakeli­jk samenhange­nd beleid op een georganise­erde wijze”, zegt de PALU-ondervoorz­itter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname