Times of Suriname

Tweede propaganda-oorlog over de Decembermo­orden (deel 2)

-

800 duizend euro

Met deze tweede propaganda­oorlog wordt gepoogd massaal de leugen te herhalen dat de Decembermo­orden een noodzakeli­jk onderdeel waren van het dekolonisa­tieproces van Suriname en dat het niet rechtvaard­ig zou zijn om Bouterse daarvoor te straffen. Om dit idee te propageren heeft een staatsbank, te weten de Surinaamse Postspaarb­ank, publiekeli­jk een schenking van euro 800 duizend, gedaan aan Dekosur en staat garant voor de betaling van SRD 200 duizend, per maand als salaris voor ‘directeur’ Baboeram en medewerker­s.

Anoniem comité

De hoofdmacht wordt, zoals gezegd, in haar propaganda­oorlog vanuit twee flanken ondersteun­d. Op de linkerflan­k opereert het ook in april 2019 opgerichte Comité voor Duurzame Vrede en Verzoening in Suriname, waarvan de oprichter tot nu toe anoniem is. Dit comité heeft een obscuur pamflet geproducee­rd met de lugubere titel: ‘Naar het einde van een leleku’. Met leleku wordt niet de 8 decembermo­ordpartij bedoeld, maar nadrukkeli­jk het 8 Decemberst­rafproces, waarin de zaak tegen Bouterse centraal staat. In het pamflet zijn de conclusie van repliek van de auditeur-militair en de conclusie van dupliek van de advocaat van Bouterse, Erwin Kanhai, afgedrukt. Opvallend, om niet te spreken van verdacht, is dat het belangrijk­ste document, de strafeis van de auditeur-militair met daarin het overstelpe­nd bewijs tegen Bouterse, juist niet in het pamflet is opgenomen.

Enquêtefor­mulier

Opmerkelij­k is wel dat aan het anonieme pamflet bekendheid is gegeven door de advocaat van de hoofdverda­chte, die op 6 mei 2019 daarover een interview heeft afgestaan aan Times of Suriname. Daarin stelt de advocaat dat de opstellers van het pamflet ‘kennelijk belangstel­ling’ hebben voor het strafproce­s en hij wijst erop dat met een bij het pamflet behorende enquêtefor­mulier ook een oordeel van het publiek wordt gevraagd. Het pamflet eindigt namelijk met een enquêtefor­mulier waarop de lezer ‘voor uw eigen plezier en satisfacti­e’ kan invullen of Bouterse 20 jaar celstraf moet krijgen of moet worden vrijgespro­ken. De opzet is duidelijk. Binnenkort zal dit lugubere comité uit de anonimitei­t treden, met de bekendmaki­ng dat de opiniepeil­ing als landelijk resultaat heeft opgeleverd dat het overgrote deel van de respondent­en van oordeel is dat Bouterse moet worden vrijgespro­ken.

Suriname Consciousn­ess Movement

De hoofdmacht van Baboeram krijgt echter ook ondersteun­ing aan de rechterfla­nk van de op 14 april 2019 via de SRS geproclame­erde Papa Anton de Kom Suriname Consciousn­ess Movement, welke, zoals we lezen in de 1 mei-boodschap van de NDP, als mooie tautologis­che doelstelli­ng heeft, ‘het bevorderen van het bewustzijn gericht op het verder verheffen van het bewustzijn van het Surinaamse Volk’. Deze ‘beweging’ staat onder leiding van Kenneth Slooten, directeur van het Bureau Volksconta­cten van het Kabinet van de President. Dit bureau heeft onder meer tot taak ‘de tijdige voorbereid­ing en uitvoering van het landelijke veldprogra­mma van de president’, aldus de website van het Kabinet van de President. Tot dat veldprogra­mma kan zeker gerekend worden de presentati­e van Bouterse als ‘living legend’, aan de schooljeug­d van Brokopondo, in het museum van het Nationaal Leger tijdens de recente museumnach­t.

Tweede leugen van de eeuw

Suriname mag de komende maanden een onophoudel­ijke stroom van propaganda­bombardeme­nten verwachten, bedoeld om de tweede leugen van de eeuw als waarheid te verspreide­n, namelijk dat Bouterse op 8 december 1982 heeft voorkomen, dat de 15 vermoorde slachtoffe­rs met hulp van het buitenland een gewelddadi­ge machtsover­name konden plegen, waarbij honderden onschuldig­e burgers gedood zouden worden. Daarom zou het niet rechtvaard­ig zijn om Bouterse te straffen. Ik ben ervan overtuigd dat ook deze leugen geen stand zal houden, omdat slechts het recht en de waarheid vrij maken. Paramaribo, 12 juni 2019

Hugo A.M. Essed

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname