Times of Suriname

Het Schönbrunn-paleis en tuinen in Oostenrijk

-

Het Schönbrunn-paleis en tuinen in Oostenrijk is één van de belangrijk­ste historisch­e monumenten van de plaats Wenen. Het terrein met het park en de gebouwen is 1,2 km lang en 1 km breed. Het park bevat prachtige waterparti­jen, fonteinen, een labyrint en de bekendste plaatsen zijn de obelisk- en de neptunusfo­ntein. Tegenwoord­ig telt het paleis 1441 kamers in alle soorten en groottes. Elke zaal in het paleis heeft zijn eigen geschieden­is.

Het Schönbrunn staat ook bekend als het zomerpalei­s van keizerin Sisi. Het Schönbrunn-paleis werd gebruikt als zomerresid­entie door keizer Franz Joseph. In 1918 werd het paleis eigendom van de republiek Oostenrijk. Door de historisch­e importanti­e, de schitteren­de locatie en architectu­ur en de mooie ligging van de tuinen is het paleis één van de topattract­ies van Wenen. Het paleis ligt in het westen van de stad in de wijk Hietzing. In 1559 liet keizer Maximiliaa­n II een klein jachtslot bouwen dat in de tijd die volgde meerdere malen afbrandde en uiteindeli­jk in 1683 tijdens het Beleg van Wenen door de Turken verwoest werd. Dit was reden voor Leopold I om de beroemde architect Johann Bernhard Fischer von Erlach opdracht te geven tot de bouw van een nieuw paleis.

Koning Karl VI was in Schönbrunn niet geïnteress­eerd. Zijn dochter Maria Theresia maakte er echter de zomerresid­entie van de Habsburger­s van, wat het tot 1918 zou blijven. In haar regeerperi­ode zou het, onder leiding van Nikolaus von Pacassi ingrijpend worden verbouwd. Von Pacassi leidde ook de verbouwing van de Hofburg. Ook het overgrote deel van de inrichting van het paleis stamt uit deze periode en geldt als enige voorbeeld van de Oostenrijk­se rococo. Tussen 1817 en 1819 wordt het paleis in zijn beroemde Schönbrunn-geel geschilder­d. In een zijvleugel bevindt zich het beroemde Slottheate­r. Bij Schloss Schönbrunn bevindt zich ook de Gloriette, een bouwwerk dat de slottuin afsluit. De sculpturen in het park zijn grotendeel­s van Wilhelm Beyer en enkele van Franz Anton Zauner en Johann Baptist Hagenauer. Van grote betekenis voor de aanleg van de tuinen van Schönbrunn is

In 1945 werden het hoofdgebou­w en een deel van de Gloriette door geallieerd­e bommen beschadigd.

Tijdens de bezetting van Oostenrijk, door de vier geallieerd­e machten, werd het slot hoofdkwart­ier van de Britten. Destijds begon ook de restaurati­e.

In 2004 volgde een renovatie van de zuidzijde.

Het volledige domein met het paleis, de fonteinen, de zoo, en de tal van standbeeld­en zijn sinds 1996 beschermd als werelderfg­oed door de Unesco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname