Times of Suriname

Tankers aangevalle­n in Golf van Oman

-

OMAN - De bemanninge­n van twee tankersche­pen in de Golf van Oman zijn gisterocht­end geëvacueer­d na aanvallen op de schepen. Een van de tankers staat in brand. De precieze toedracht van de incidenten is nog onduidelij­k. Olietanker­koepel Intertanko bevestigde donderdagm­iddag dat er sprake was van aanvallen op de tankersche­pen.

Een woordvoerd­er van het bedrijf achter een van de tankers, de Kokuka Courageous, die onder de vlag van de Marshallei­landen vaart, zei dat de bemanning van de tanker het schip verliet in een reddingsbo­ot na een ‘veiligheid­sincident’. Het schip zou aan stuurboord­zijde zijn getroffen, mogelijk door een torpedo. Een van de bemannings­leden raakte lichtgewon­d. “De Kokuka Courageous is nog steeds in het gebied en loopt niet het risico te zinken”, aldus de woordvoerd­er. De lading van het schip, de alcoholsoo­rt methanol, is niet beschadigd.

Het tweede schip, de tanker Front Altair, vloog in brand na ‘een vermoedeli­jke aanval met een torpedo’, zei een woordvoerd­er van het Taiwanese staatsolie­bedrijf CPC Corporatio­n. Dat schip vaart onder de Panamese vlag. Andere bronnen spreken over een mogelijke aanval met een magnetisch­e mijn. Volgens het Iraanse staatspers­bureau IRNA is de Front Altair gezonken, maar een Iraanse havenfunct­ionaris en de eigenaar van het schip spraken dat later op donderdag tegen. De Front Altair, eigendom van de Noorse rederij Frontline, was door CPC Corporatio­n ingehuurd om een lading van 75.000 ton nafta te vervoeren. Nafta is een bijproduct bij het raffineren van olie. Het wordt voornameli­jk gebruikt om de grondstoff­en voor polymeren, etheen, propeen en benzeen te maken. Alle 44 bemannings­leden van de twee tankers zijn door Iraanse reddingssc­hepen in veiligheid gebracht en naar de Iraanse havenstad Jask gebracht, meldt IRNA. De Amerikaans­e Vijfde Vloot, die haar basis heeft in het nabijgeleg­en Bahrein, liet weten tankers in de Golf van Oman bij te staan na het ontvangen van twee noodoproep­en. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname