Times of Suriname

Zorgverlen­ers willen voortaan ook vervangend kankermedi­cijn vergoeden

-

AMSTERDAM - Oncologen, medicijnpr­oducenten en zorgverzek­eraars willen dat kankerpati­ënten die baat hebben bij geneesmidd­elen die niet voor hun type kanker bedoeld zijn, deze medicijnen toch kunnen gebruiken. De komende maanden wordt daarom geëxperime­nteerd met een door hen bedacht nieuw financieri­ngsmodel op maat, meldde het Antoni van Leeuwenhoe­k-ziekenhuis gisteren.

SCCN TV 17.1

Voor deze patiënten is een financieri­ngsmodel op maat bedacht waarin de fabrikant van het middel en de zorgverzek­eraar samen de financiële risico’s delen. De fabrikant betaalt het medicijn in de studiefase en de zorgverzek­eraar vergoedt het vervolgens voor patiënten bij wie het blijkt te werken: een ‘pay-for-performanc­emodel’. Er zal een pilot gaan lopen in een klinische studie waaraan meer dan dertig Nederlands­e ziekenhuiz­en meedoen. Als het middel na zestien weken effectief en veilig blijkt voor deze individuel­e patiënten, vergoedt de zorgverzek­eraar hun verdere behandelin­g.

Uit onderzoek is steeds duidelijke­r geworden dat elke tumor biologisch uniek is en dat de behandelin­g daarom steeds vaker afgestemd moet worden op de individuel­e patiënt. Een tumor kan bijvoorbee­ld een DNA-afwijking hebben die heel zeldzaam is voor de meeste tumorsoort­en. Er is dan soms een medicijn dat mogelijk op deze afwijking inspeelt, maar dat is niet voor al die tumorsoort­en geregistre­erd.

In 2016 werd daarom de klinische DRUP-studie gestart in Nederland. Daarin krijgen kleine groepjes patiënten geneesmidd­elen toegediend die al geregistre­erd zijn voor een andere kankersoor­t, maar niet voor die van hen. Voor deze patiënten zijn geen andere behandelop­ties meer. Dat leverde goede resultaten op. “Al bij de start van de DRUPstudie rees de vraag: stel dat het geneesmidd­el werkt bij een patiënt, hoe zorgen we er dan voor dat die patiënt er vervolgens ook toegang toe krijgt? Het is immers niet geregistre­erd voor zijn of haar indicatie”, aldus Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoe­k. De betrokken partijen gingen daarom om de tafel en bedachten zo een manier om deze patiënten toch toegang te geven tot het medicijn. (NU)

 ??  ?? Onder andere oncologen en zorgverzek­eraars hebben graag dat patienten geneesmidd­elen die niet voor hun type kanker bedoeld zijn gebruiken. (Foto:NU)
Onder andere oncologen en zorgverzek­eraars hebben graag dat patienten geneesmidd­elen die niet voor hun type kanker bedoeld zijn gebruiken. (Foto:NU)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname