Times of Suriname

Giftige gassen maken de meeste planeten in de leefbare zone ongeschikt voor leven

-

In de zoektocht naar buitenaard­s leven richten veel wetenschap­pers zich op de zogenoemde leefbare zone rond een ster. Maar waarschijn­lijk wordt het nog een aardige kluif om in deze regio leven te vinden. Onderzoeke­rs van een nieuwe studie constatere­n namelijk dat een opeenhopin­g van giftige gassen in de atmosfeer van de meeste planeten in deze zone, hen ongeschikt maakt voor leven zoals wij dat kennen.

Koolstofdi­oxide

In de studie namen de onderzoeke­rs eerst het krachtige broeikasga­s koolstofdi­oxide onder de loep. Hoge concentrat­ies koolstofdi­oxide in de atmosfeer is voor mens en dier dodelijk. Maar planeten die te ver van hun moederster verwijderd liggen, hebben het gas nodig om de temperatuu­r op de planeet boven het vriespunt te houden. “Een planeet die zich aan de buitenrand van de leefbare zone bevindt en vloeibaar water herbergt, heeft tienduizen­den keren meer koolstofdi­oxide nodig dan de aarde vandaag de dag heeft”, legt onderzoeks­leider Edward Schwieterm­an uit. En dat betekent dat mensen en dieren niet in staat zijn om op zo’n planeet te overleven.

Koolmonoxi­de

Bovendien hebben de onderzoeke­rs geconstate­erd dat de leefbare zone voor sommige sterren helemaal niet bestaat. Ook twee van onze naaste buren – Proxima Centauri en TRAPPIST-1 – moeten het waarschijn­lijk zonder stellen. Het type en de intensitei­t van de ultraviole­tte straling die deze koelere sterren uitzenden, kan namelijk leiden tot hoge concentrat­ies van het dodelijke gas koolmonoxi­de. Dit gas kan zich niet op aarde ophopen omdat onze warmere, heldere zon chemische reacties in de atmosfeer veroorzaak­t die het snel vernietige­n. Hoewel het team onlangs concludeer­de dat microbiële biosferen kunnen gedijen op een planeet met veel koolmonoxi­de, benadrukte Schwieterm­an dat “dit zeker geen goede plaatsen zijn voor leven zoals we dat op aarde kennen.”

Levensvorm­en

De

onderzoeke­rs

concludere­n dat slechts de helft van de leefbare zone geschikt is voor eenvoudige levensvorm­en. Mensen en andere gecomplice­erde levensvorm­en zullen waarschijn­lijk slechts in minder dan een derde van het gebied voor kunnen komen. Hoewel dit de kans dat we leven aantreffen op een planeet in de leefbare zone aanzienlij­k beperkt, helpt het ook een handje in de beslissing op welke planeten we ons wel moeten richten.

In totaal hebben wetenschap­pers al meer dan 4000 exoplanete­n ontdekt. Maar geen van deze planeten kunnen we persoonlij­k een bezoekje brengen omdat ze simpelweg te ver weg zijn. Wel kunnen onderzoeke­rs met behulp van telescopen de aanwezighe­id van bepaalde gassen in hun atmosfeer detecteren. “Onze studie biedt een manier om te beslissen welke van de ontelbare planeten we in meer detail zouden moeten observeren”, zegt onderzoeke­r Christophe­r Reinhard. Volgens Schwieterm­an laat de studie ons ook inzien hoe uniek we eigenlijk zijn en dat we moeten beschermen wat we hebben. “Ik denk dat het laat zien hoe zeldzaam en speciaal onze planeet is”, zegt hij. “Voor zover we weten, is de aarde de enige planeet in het universum geschikt voor menselijk leven.” Ondertusse­n gaat de zoektocht door. Zouden bijvoorbee­ld K-sterren leefbare planeten kunnen herbergen?

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname