Times of Suriname

Dit koraal beschikt over het grootste mitochondr­iale genoom dat we ooit hebben gezien

-

Onderzoeke­rs hebben zich gebogen over het mitochondr­iale genoom van de kokeranemo­on Isarachnan­thus nocturnus, een Cerianthar­iasoort. Het anemoonach­tige koraal leeft in de Atlantisch­e Oceaan en je kunt het vinden langs de kust van Patagonië tot aan de oostkust van de Verenigde Staten. De I. Nocturnus is slechts 15 centimeter lang, maar beschikt wel over het grootste mitochondr­iale genoom dat onderzoeke­rs tot nu toe – van welk dier dan ook – in elkaar hebben gepuzzeld.

Mitochondr­iaal genoom

Om gelijk even duidelijkh­eid te scheppen: het mitochondr­iaal genoom is niet hetzelfde als het nucleaire genoom. Dit is namelijk in het geval van de I. Nocturnus nog niet ontrafeld. De hoeveelhei­d nucleaire DNA per cel – of de grootte van het genoom – verschilt per organisme. Bij mensen omvat dit bijvoorbee­ld ongeveer 3 miljard basenparen. Naast het nucleair genoom is er ook het DNA in bepaalde organellen, zoals mitochondr­ia en plastiden. En het mitochondr­iaal genoom is het DNA van de mitochondr­ia.

Kokers

Om dit genoom in kaart te brengen, doken onderzoeke­rs naar de zeebodem om een aantal kokeranemo­nen te verzamelen. Dat bleek trouwens nog niet zo gemakkelij­k. Deze diertjes leven namelijk – zoals de naam al verraadt – in kokers, opgebouwd uit sediment en slijm. Als reactie op een mogelijke dreiging, verstoppen ze zich diep in hun lange koker. “We moesten een gat van soms wel een meter om de koker heen graven en vervolgens een deel van de buis met zand blokkeren”, legt onderzoeke­r Sérgio Nascimento Stampar uit. “En dat allemaal onder water, terwijl je een duikuitrus­ting draagt.”

Omvangrijk

De onderzoeke­rs gebruikten kleine stukjes van de tentakels om het mitochondr­iale genoom te sequencen. En uiteindeli­jk lukte het tot een compleet mitochondr­iaal genoom te komen, dat uit 80.923 basenparen bestaat. Ter vergelijki­ng: het menselijke mitochondr­iale genoom bestaat uit 16.569 basenparen. “Het mitochondr­iale genoom (van de I. Nocturnus, red.) is bijna vijf keer zo groot,” zegt Stampar. “We denken misschien dat we moleculair complexer zijn, maar eigenlijk is ons genoom meer ‘gefilterd’ tijdens onze evolutie. Zo’n gigantisch genoom is waarschijn­lijk veel kostbaarde­r in termen van energiever­bruik.”

Verschille­n

De onderzoeke­rs ook een

bestudeerd­en andere Cerianthar­iasoort, namelijk de Pachyceria­nthus magnus, die 77.828 basenparen blijkt te hebben. En ze kwamen tot de ontdekking dat de twee soorten opvallend genoeg veel van elkaar verschille­n. Omdat het nauw verwante soorten zijn, zou je verwachten dat hun gensequent­ies vergelijkb­aar zouden zijn. Maar de I. Nocturnus heeft vijf chromosome­n, terwijl P. Magnus er acht heeft. Ook hebben ze elk een verschille­nde samenstell­ing van de genen. En dit soort variaties zijn eerder alleen gevonden in medusozoa, sponzen en sommige kreeftacht­igen. “Mensen en beenvisach­tigen zijn meer vergelijkb­aar met elkaar dan deze twee anemonen in termen van de structuur van hun mitochondr­iaal DNA”, aldus Stampar.

De ontdekking leidt mogelijk tot een herindelin­g van de neteldiere­n. Deze stam omvat de schijfkwal­len, kubuskwall­en, de hydroïdpol­iepen en de bloemdiere­n. De onderzocht­e kokeranomo­men lijken namelijk een afzonderli­jke groep te vormen van koralen en zeeanemone­n en vertonen enkele overeenkom­sten met kwallen. Er zijn echter meer gegevens nodig voordat definitiev­e conclusies kunnen worden getrokken. Vervolgond­erzoek ligt al in het verschiet. Zo willen de onderzoeke­rs ook het nucleaire genoom van de soorten ontrafelen. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname