Times of Suriname

Nieuw instrument moet aardachtig­e planeten spotten rond Alpha Centauri

-

Astronomen hebben een nieuw instrument ingezet in de zoektocht naar aardachtig­e planeten. Het instrument heeft de naam NEAR (Near Earths in the AlphaCenre­gio) gekregen en zal zich – zoals de naam al doet vermoeden – richten op de regio rond Alpha Centauri. Ondertusse­n zit de eerste tiendaagse observatie­ronde van NEAR erop. En nu is het afwachten waar het instrument mee op de proppen komt.

Leefbare zone

De vraag is of er ook aardachtig­e planeten rond Alpha Centauri A en B cirkelen. Want dat is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Wel vermoeden onderzoeke­rs dat er kleine, rotsachtig­e planeten in de leefbare zone rond Alpha Centauri A en B kunnen draaien. Dit betekent dat het waarschijn­lijk niet te warm en niet te koud is op het oppervlak van deze buitenaard­se werelden, waardoor vloeibaar water tot de mogelijkhe­den behoort. Maar de beste manier om het bestaan van dit soort planeten hard te maken is om ze beter te observeren.

Uitdaging

Dat is echter makkelijke­r gezegd dan gedaan. Zo is het vooral een technische uitdaging om dergelijke planeten te detecteren. Dat komt omdat het sterlicht dat hen weerkaatst in het algemeen miljarden keren doffer is dan het licht dat rechtstree­ks van de moederster­ren onze kant op schijnt. Het zoeken naar aardachtig­e planeten rond Alpha Centauri A en B kun je dan ook het beste vergelijke­n met het spotten van een mot rond een straatlant­aarn tientallen kilometers verderop.

NEAR

Om dit probleem op te lossen, lanceerden Breakthrou­gh Watch en ESO een paar jaar terug een project om een speciaal instrument te bouwen. Dit instrument – dat ook wel een thermische infrarood coronagraa­f wordt genoemd – is ontworpen om het grootste deel van het licht van de ster te blokkeren en is geoptimali­seerd om het infrarode licht op te vangen dat door het warme oppervlak van een planeet wordt uitgezonde­n. De coronograa­f creëert als het ware een soort kunstmatig­e verduister­ing van een ster. Hierdoor kunnen onderzoeke­rs veel zwakkere objecten in zijn omgeving waarnemen. De coronograa­f is geïnstalle­erd op de Very Large Telescope die zich in de Atacama-woestijn in Chili bevindt en is eigenlijk een soort upgrade van het al bestaande VISIR instrument. Nu is het natuurlijk hopen dat er daadwerkel­ijk een grote bewoonbare planeet rond Alpha Centauri A en B draait. Met NEAR is in ieder geval de kans om zo’n planeet te detecteren enorm vergroot. “Mensen zijn van nature ontdekking­sreizigers”, zegt Yuri Milner, oprichter van Breakthrou­gh Initiative­s. “Het wordt tijd dat we ontdekken wat er aan de andere kant van de vallei ligt. En met deze telescoop wordt dat mogelijk.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname