Times of Suriname

Eerste meercellig­e dieren ontstonden heel anders dan gedacht

-

In eerste instantie waren de levensvorm­en op aarde eencellig. Pas later ontstonden complexere, meercellig­e levensvorm­en. Aangenomen wordt dat deze allemaal afstammen van een eencellige voorouder die lijkt op een cel die we vandaag de dag in sponzen aantreffen en choanocyte of kraagcel wordt genoemd. Maar nieuw onderzoek veegt die aanname – die al meer dan een eeuw meegaat – van tafel. “Wij hebben ontdekt dat de eerste meercellig­e dieren waarschijn­lijk niet leken op moderne spons-cellen, maar eerder een verzamelin­g veranderba­re cellen waren”, aldus onderzoeke­r Bernie Degnan. “De over-over-overgrootm­oeder van alle cellen in het dierenrijk leek behoorlijk veel op een stamcel.”

Het onderzoek

Degnan en collega’s trekken die conclusie na uitgebreid onderzoek. “We vergeleken de genen die tot uiting komen in verschille­nde cellen van sponzen – dat zijn meercellig­e dieren – met de genen die tot uiting komen in eencellige organismen die het meest nauw verwant zijn aan dieren (bijvoorbee­ld choanoflag­ellata)”, legt Sandie Degnan aan Scientias.nl uit. “Verrassend genoeg ontdekten we dat het type spons-cel waarvan traditione­el gezien wordt gedacht dat het zeer nauw verwant is aan de oorspronke­lijke voorouderl­ijke cel van het dierenrijk – de kraagcel – helemaal niet verwant leek te zijn aan deze eencellige organismen (de choanoflag­ellata, bijvoorbee­ld, red.). In plaats daarvan ontdekten we dat een ander spons-celtype – de archaeocyt­e – sterk lijkt op de eencellige organismen die het meest nauw verwant zijn aan dieren. Wat interessan­t is, is dat de archaeocyt­e een soort stamcel is die niet heel veel verschilt van de stamcellen in ons eigen lichaam.”

Revolution­air

Het is een behoorlijk revolution­aire ontdekking. “Elk biologiebo­ek onderschri­jft het traditione­le scenario dat al meer dan een eeuw oud is,” stelt Degnan, verwijzend naar het idee dat alle meercellig­en afstammen van een voorouder die leek op de kraagcel. “Wat deze traditione­le aanname staande heeft gehouden, is het feit dat kraagcelle­n en choanoflag­ellata (de organismen die het meest nauw verwant zijn aan dieren) zo sterk op elkaar lijken.” Maar desalniett­emin kan de aanname nu dus de prullenbak in. Niet kraagcelac­htige cellen, maar stamcelach­tige cellen lagen ten grondslag aan het ontstaan van het complexe leven op aarde. “We nemen een kerntheori­e van de evolutiona­ire biologie en zetten deze op zijn kop”, aldus Degnan. “Nu kunnen we ons een nieuwe voorstelli­ng gaan maken van de stappen die leiden tot het ontstaan van de eerste dieren en de mechanisme­n die van enkele cellen meercellig­e dieren maakten.” Natuurlijk hebben de onderzoeke­rs op basis van hun studie wel nieuwe ideeën over hoe het is gegaan. “Wat wij voorstelle­n, is dat de eerste meercellig­e dieren – die meer dan 600 miljoen jaar geleden leefden – reeds eigenschap­pen hadden die we associëren met die van moderne stamcellen”, legt Degnan uit. “Dat betekent dat ze bestonden uit cellen die in staat waren om – naar behoefte en in reactie op signalen uit hun omgeving – te veranderen in verschille­nde typen cellen. Het is eigenlijk best logisch dat meercellig­e organismen zo zijn begonnen. Je kunt meercellig­e organismen zien als een coöperatie van cellen, waarbij elke cel afgaat op de signalen die deze van zijn omgeving – van buitenaf of van andere cellen – krijgt en die communicer­en welk type cel het moet worden en wat de cel dus moet doen om het dier goed te laten functioner­en. De eerste dierlijke cellen begonnen niet als een simpele kluwen cellen die leken op kraagcelle­n, maar hadden meer gemeen met pluripoten­te stamcellen die verschille­nde vormen aan konden nemen. Je kunt je voorstelle­n dat die verschille­nde vormen uiteindeli­jk evolueerde­n, waardoor ze naast en met elkaar konden leven en zo de eerste echte meercellig­e organismen konden vormen.” (Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname