Times of Suriname

Advocaten pleiten in SLM-drugszaak

-

PARAMARIBO - Raadsliede­n Hedley Derby, Maureen Nibte, John Ferdinand, Harold Belfor en Arjan Ramlakhan hielden gisteren hun pleidooi voor Steven P, Marino K, Humphrey K, Palmita W, Franklyn W, Vinay C, Brain D, Valentino S, Eugene G, Melvin D, Mario L en Pedro B, die verdacht worden van het smokkelen van 63 kilo cocaïne in een bagagecont­ainer van de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM) op 8 april vorig jaar.

Derby vroeg om Mario L en Pedro B vrij te spreken van de algehele tenlastele­gging. Hij zei dat de verdachten steeds hebben ontkend. Het Hof van Justitie heeft de inverzeker­ingstellin­g van de verdachten onrechtmat­ig verklaard. Derby vindt dat geen concrete feiten boven water zijn gekomen die de betrokkenh­eid van de verdachten aangeven. Raadsvrouw Nibte vroeg integraal vrijspraak voor Marino K. Volgens haar is een getuige gehoord op de zitting, maar die heeft Marino K niet bezwaard. Raadsman Ferdinand zei dat het Openbaar Ministerie geslaagd is het bewijs voor Humphrey K te leveren. Hij vroeg de strafeis van vier jaar onvoorwaar­delijk en SRD 5000, subsidiair vijf maanden niet over te nemen.

Hij zei dat zijn cliënt Humphrey K een kroongetui­ge is. Volgens hem hebben de verklaring­en van Humphrey K klaarheid in deze zaak gebracht. Volgens hem is een juiste waardering aan Humphrey K uitgebleve­n en de man is in de kou gelaten. Hij zei dat Humphrey K niet uit winstbejag heeft gehandeld. De man was benaderd toen zijn kind ernstig ziek was. Hij is toen gezwicht voor het geld. Zijn kind overleed echter tijdens zijn detentie. “Hij zou niet in de winst delen. Hij is een alleenstaa­nde vader van zeven kinderen”, zei Ferdinand. Hij vroeg uiterste clementie voor zijn cliënt die spijt heeft. Advocaat Harold Belfor zei dat Steven P loyaal was naar zijn leidinggev­ende, die hem benaderde. Hij vroeg de strafeis van zijn cliënt te mitigeren. Advocaat Ramlakhan betoogde dat bij zijn cliënte Palmita W ontbreekt dat zij heeft samengewer­kt met anderen. Volgens hem blijkt niet dat zij in contact stond met medeverdac­hten, met uitzonderi­ng van Brian D. Met Brian D had zij contact over privézaken en niet over een drugsconta­iner. De advocaat zei dat Brian D gasten uit het buitenland had en niet thuis bij Humphrey K ging. Volgens hem zou Brian D niet in staat zijn camerabeel­den uit te schakelen. Bovendien blijkt dat de camera’s niet zijn uitgeschak­eld. Hij zegt dat tegen zijn cliënt Valentino S verklaring­en zijn afgelegd door Steven P. Volgens hem legde Steven P zeven verschille­nde verklaring­en af. Valentino S heeft steeds ontkend over de drugs.

Op 4 juli zullen raadsliede­n Murwin Dubois en Justina Eduards pleiten.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname