Times of Suriname

Leerkracht­en juichen nieuwe methode toe

-

PARAMARIBO - Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap­pen en Cultuur, heeft ruim 90 leerkracht­en van scholen uit Coronie en Nickerie van het zevende leerjaar tijdens de opening van het

(Bestreamin­g) programma, toegesprok­en. Ze riep hen op om zichzelf helemaal ‘leeg’ te maken, zodat zij voldoende nieuwe informatie tot zich kunnen nemen. Deze methode zal voor alle scholen gelden, meldt het ministerie in een persberich­t.

Basic Education, Science, Technology, Reading, Engineerin­g, Arts and Mathematic­s Improvemen­t of the Next Generation

De opening vond zaterdag plaats in het Cultureel Centrum Nickerie. Dit innovatief programma van het ministerie, dat onderdeel is van het BEIP2progr­amma, wordt in samenwerki­ng met de afdeling Curriculum­ontwikkeli­ng en in consultati­e met het Centrum voor Nascholing in Suriname uitgevoerd. Professor Padhu Seshaiyer, academisch-coördinato­r van het Bestreamin­g-programma, zegt dat het kind geen probleem moet krijgen om op te lossen, maar liever tools aangereikt moet krijgen om het probleem op te lossen. Hij laat leerlingen kennismake­n met carrièremo­gelijkhede­n in wetenschap en techniek. Onderwijsi­nspecteur Dennis Malone die ook aanwezig was bij de workshop, zegt dat wij moeten meegaan met de ontwikkeli­ngen. “We hebben een behoorlijk­e achterstan­d. Door middel van trainingen en workshops is er een aanzet gegeven en nu moet er beleid hierop komen, zodat dit voor lange duur is.” Deze methode is een ‘learning by doing’-methode, wat inhoudt dat het kind bezig moet zijn om te kunnen ontdekken. De leerkracht­en van Coronie en Nickerie juichen deze nieuwe methode toe. Zij zijn er klaar voor om af te stappen van de traditione­le methode. Zij hadden al differenti­atie moeten toepassen bij de lesmethode die nog wordt gehanteerd, maar dit is niet helemaal tot zijn recht gekomen. Door gedifferen­tieerd te werken, bereik je alle niveaus. Een aantal leerkracht­en dat op een laag pitje deze differenti­atie wel toepassen, zagen de voordelen hiervan, want zij hebben minder zittenblij­vers. Wat nog een uitdaging is bij het toepassen van deze nieuwe methode, is het gebonden zijn aan tijd, waardoor je geen ruimte hebt voor de minder snelle leerlingen.

Volgens de bewindsvro­uw had deze vernieuwin­g van de onderwijss­tructuur reeds 40 jaar geleden moeten plaatsvind­en. De vernieuwin­g wordt nu gefinalise­erd. De onderwijsc­urricula worden ook herschreve­n en de rol van onderwijsg­evenden wordt helemaal veranderd. De leerlingen hebben andere uitdaginge­n nodig en zullen veel leren door zelf te doen. De leerkracht­en die al getraind zijn, boeken heel goede resultaten met de leerlingen. Suriname heeft geen kinderen nodig die dingen uit hun hoofd leren, maar kinderen die inzicht hebben, kritisch denken, zelf onderzoeke­n en dingen kunnen oplossen, samen kunnen werken en kunnen communicer­en. Nieuwe competenti­es moeten hen worden aangeleerd. Tijdens de expo zijn er voorbeelde­n geweest van breuken en eerlijk verdelen, alsook informatie over landbouw, het gebruik van chemicalië­n en de gevolgen daarvan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname