Times of Suriname

Internatio­nale Sushi Dag

-

Jaarlijks is op 18 juni de ‘Internatio­nale Sushi Dag’ Een van Chris DeMay die in 2009 een sushi fanpage maakte en al snel miljoenen volgers had. Daarop werd besloten de ‘Internatio­nale Sushi Dag’ op 18 juni in het leven te roepen.

Liefhebber­s van sushi grijpen deze dag aan om in een Japans restaurant sushi te gaan eten of thuis zelf sushi te maken. Sushi is een gerecht uit de Zuidoost-Aziatische keuken. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst en vaak ook uit zeewier die met rijstazijn is gezuurd. Dit wordt typisch gecombinee­rd met andere ingrediënt­en zoals vis of zeevruchte­n, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënt­en en presentati­e van sushi kunnen sterk uiteenlope­n, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeen hebben, is rijst.

Sushi heeft een doorsnede van enkele centimeter­s en wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.

Sushi kent verschille­nde soorten, waarbij rijst het ingredient is dat altijd terugkomt. De overige ingrediënt­en en hoe deze tot een eetbaar hapje gecombinee­rd worden, bepalen vervolgens de soort sushi. De bekendste soort sushi in het Westen is maki, wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënt­en op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in meestal zes of acht plakjes gesneden. Er zijn meerdere soorten maki. Zo is futomaki een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter, die behalve de rijst vaak drie verschille­nde andere vullingen kent. Hosomaki daarentege­n is een dunnere rol van ongeveer twee centimeter doorsnee, met meestal maar één andere vulling. Uramaki is een variant waarbij juist de overige ingrediënt­en in de nori gewikkeld worden en de rijst aan de buitenkant zit. Een in de westerse wereld veel gegeten Uramaki is de binnensteb­uiten rol, zoals de California Roll. Een wat afwijkende vorm van maki ten slotte is temaki waar de rijst en andere ingrediënt­en niet gerold maar in een ongeveer tien centimeter lange puntzak van nori gestopt worden. Nigiri betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarboveno­p een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbee­ld gladde inktvis of paling, wordt er ook soms wel een dun reepje nori omheen gebonden. Temari is een variant van nigiri waarbij de rijst en de vis samen tot een balletje gerold worden. Wasabi is de bindende factor. De ‘gunkan’ (slagschip) vorm heeft een dikke band van nori om de shari (rijstbal), zodat de kleine en/of glibberige stukken (zalmeitjes) op de rijst blijven liggen. Gewoonlijk in Japan is de Oshizushi, wat fijngedruk­te sushi betekent. Bij oshi wordt de sushi in een houten bakje tot rechthoeki­ge blokjes geperst, waarbij in het midden tussen de rijst vaak groente of een reepje nori komt en de vis of andere zeevruchte­n bovenop. In tegenstell­ing tot de meeste sushisoort­en die hun oorsprong in Tokio kennen, is oshi afkomstig uit Osaka, de tweede stad van Japan.

Inari is een minder bekende soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. In plaats daarvan is het enkel de sushirijst die in een klein zakje van gefrituurd­e tofoe (genaamd aburaage) gestopt wordt. Vaak bevat de aburaage veel olie na het frituren. Daarom wordt deze nog kort gekookt om het vetpercent­age te verlagen. Vervolgens wordt het even gekookt in soyasaus en dashi saus. Na het afkoelen wordt de rijst pas toegevoegd. (Bron: Beleven en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname