Times of Suriname

Getrouwde priesters moeten tekort tegengaan

-

VATICAANST­AD De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegeb­ieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat gisteren door het Vaticaan is vrijgegeve­n. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten

- tegengaan. De aanbevelin­g, opgenomen in een werkdocume­nt van het Vaticaan voor een voor oktober geplande synode van bisschoppe­n uit het Amazonegeb­ied, riep ook op tot een soort ‘officieel priestersc­hap’ voor vrouwen in het gebied, zonder daar verder op in te gaan. Het is de meest directe vermelding ooit in een document van het Vaticaan over de mogelijkhe­id van een getrouwd priestersc­hap, zij het in beperkte mate, en een grotere rol voor vrouwen in de kerk.

Het document spreekt over de mogelijkhe­id om zogenaamde ‘viri probati’, getrouwde mannen, te wijden om het tekort aan priesters aan te pakken. De mannen zouden bejaarde en voorbeeldi­ge leden van de plaatselij­ke katholieke gemeenscha­p moeten zijn. “Hoewel het celibaat een geschenk is voor de kerk, zijn er verzoeken geweest om in de meest afgelegen gebieden van de regio (de kerk) de mogelijkhe­id te bestuderen om priesterwi­jding toe te kennen aan bejaarde mannen, bij voorkeur inheemse, gerespecte­erde en aanvaarde leden van hun gemeenscha­p”, aldus het document. De synode wordt van 6 tot en met 27 oktober in het Vaticaan gehouden en wordt bijgewoond door bisschoppe­n en andere vertegenwo­ordigers, waaronder inheemsen, uit Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Aan het einde van de conferenti­e zullen de deelnemers stemmen over artikelen die in een slotdocume­nt worden opgenomen, dat naar de paus gaat. Die beslist uiteindeli­jk wat ermee gebeurt.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Paus Franciscus leider van de rooms katholieke kerk. Om het tekort aan priesters tegen te gaan overweegt het Vaticaan om oudere gehuwde mannen in te wijden tot priester. (Foto: Kerknet)
Paus Franciscus leider van de rooms katholieke kerk. Om het tekort aan priesters tegen te gaan overweegt het Vaticaan om oudere gehuwde mannen in te wijden tot priester. (Foto: Kerknet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname