Times of Suriname

VN-rapport: Wereldbevo­lking in 2100 gegroeid tot bijna 11 miljard

-

VS - Aan het einde van deze eeuw wonen er bijna 11 miljard mensen op aarde, blijkt uit een maandag gepublicee­rd rapport van de Verenigde Naties over de groei van de wereldbevo­lking. Desondanks zal het tempo waarmee de wereldpopu­latie groeit wel dalen. Bovendien moeten landen zich volgens de VN aanpassen aan de gevolgen van een vergrijzen­de bevolking.

Op dit moment wonen er 7,7 miljard mensen op aarde. Halverwege deze eeuw, in 2050, zal dit aantal vermoedeli­jk met twee miljard zijn gegroeid. De bevolkings­groei zal van alle landen op de wereld het sterkst zijn in India. Rond 2027 zal het land China aflossen als het meest bevolkte land ter wereld. Samen met acht andere landen zal India tussen nu en 2050 verantwoor­delijk zijn voor ruim de helft van de geschatte mondiale bevolkings­groei. Na India groeit de bevolking het hardst in Nigeria, Pakistan, de Democratis­che Republiek Congo, Ethiopië, Tanzania, Indonesië, Egypte en de Verenigde Staten. De bevolking van Sub-Saharaans Afrika, ook wel Afrika ten zuiden van de Sahara-woestijn, zal naar verwachtin­g in 2050 zijn verdubbeld. De groei kan volgens het rapport echter worden afgezet tegen een teruglopen­d vruchtbaar­heidscijfe­r, het gemiddelde aantal kinderen per vrouw. In 1990 werden er mondiaal gemiddeld 3,2 kinderen per vrouw geboren. Inmiddels is dit afgenomen tot 2,5 geboorten per vrouw en in 2050 zal dit cijfer zijn gedaald tot 2,2 geboortes.

Volgens de VN is een mondiaal geboorteci­jfer van 2,1 geboorten per vrouw noodzakeli­jk om bevolkings­krimp op de lange termijn in een land te voorkomen. Dit cijfer staat los van het immigratie­cijfer. In steeds meer landen is de bevolkings­omvang op dit moment aan het dalen. Sinds 2010 hebben 27 landen in de wereld te maken met een bevolkings­afname van ten minste 1 procent. Volgens het rapport zal dit aantal in 2050 zijn uitgebreid naar 55 landen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname