Times of Suriname

Duitse moeder dumpt pasgeboren baby in vuilniszak achter huis

-

CAÏRO - afgezette Egyptische president Mohamed Morsi is dood. Hij viel volgens de staatstele­visie flauw in de rechtszaal en is vervolgens overleden. Ingewijden bevestigen het overlijden van de 67-jarige oud-president. “Hij was voor de rechter ongeveer 20 minuten aan het woord. Daarna werd hij erg opgewonden en viel hij flauw”, zegt een bron. “Hij is daarna snel overgebrac­ht naar het ziekenhuis, waar hij overleed.”

Morsi, die lid was van de Moslimbroe­derschap, was maar kort president. Hij won de verkiezing­en die volgden op de val van het bewind van Hosni Mubarak en regeerde Egypte ongeveer een jaar.

De Het leger schoof hem in 2013 opzij na massa demonstrat­ies tegen zijn bewind. Daarna kwam generaal Abdul Fatah al-Sisi aan de macht. De oudpreside­nt zou in de rechtbank zijn geweest vanwege een spionageza­ak. Dat had te maken met vermeende contacten met de Palestijns­e Hamasbeweg­ing. Morsi was na de staatsgree­p al veroordeel­d tot een gevangenis­straf van twintig jaar. Dat had te maken met de dood van demonstran­ten. Morsi hield op zijn eerste procesdag in 2013 vol dat hij de legitieme president van zijn land was. “Dit was een militaire staatsgree­p. De leiders van de coup zouden vervolgd moeten worden”, zei hij. De autoriteit­en besloten later hem in een geluidsdic­hte glazen kooi te zetten om verdere onderbreki­ngen te voorkomen. Over de doodsoorza­ak van de gewezen leider is nog niets bekendgema­akt, maar zijn gezondheid zou zijn verslechte­rd tijdens zijn jarenlange gevangensc­hap. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bedroefd gereageerd op de dood van Mursi, met wie hij nauwe banden onderhield. Hij noemde de huidige Egyptische president Sisi in Istanbul een tiran en een couppleger. “Het Westen bleef zwijgen”, zei Erdogan, die Morsi omschreef als martelaar. DUITSLAND - De Duitse politie heeft ternauwern­ood een baby kunnen redden die door haar moeder in een vuilniszak achter haar huis in de struiken was gelegd. Na drie uur in de vuilniszak was de zuurstof bijna op, zei justitie gisteren. Het meisje, dat een lichaamste­mperatuur van nog maar 31 graden had, is inmiddels buiten levensgeva­ar, maar moet nog wel behandeld worden. De 31-jarige moeder, die haar zwangersch­ap wilde verbergen voor haar familie en verloofde, is aangehoude­n. Ze woont met haar verloofde in het stadje Kierspe in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Samen hadden ze al een dochtertje van 1 jaar oud toen ze opnieuw zwanger werd. Na bloedingen belandde ze in het ziekenhuis, waar werd vastgestel­d dat ze bevallen moest zijn. Agenten vonden het kindje daarop gewikkeld in twee handdoeken in de vuilniszak toen ze het meisje hoorden huilen. De moeder had de vuilniszak in een struik achter het huis gezet. Waarom de vrouw haar zwangersch­ap geheim hield en probeerde de baby kwijt te raken, is nog steeds onduidelij­k. De vrouw sprak volgens de politie over ‘angsten’. De man heeft niets gemerkt van de zwangersch­ap. Ook toen de moeder weeën kreeg vermoedde hij niets: hij geloofde dat zijn verloofde een maag-darmvirus had opgelopen. Pas toen ze niet stopte met bloeden, stond hij erop dat ze in het ziekenhuis behandeld zou worden. De twee kinderen van het echtpaar worden nu opgevangen door het jeugdwelzi­jnsbureau, dat beslist waar de meisjes worden ondergebra­cht. (AD)

 ??  ?? Oud president Mohamed Morsi is gisteren overleden. Tijdens de zitting van gisteren viel hij flauw waarna hij werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Morsi is 67 jaar geworden.
(Foto:ABC News)
Oud president Mohamed Morsi is gisteren overleden. Tijdens de zitting van gisteren viel hij flauw waarna hij werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Morsi is 67 jaar geworden. (Foto:ABC News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname